Spring naar de content

Er moet gelachen worden

Altijd hangt hij de paljas uit. En je weet het nooit: zegt hij nu de waarheid of neemt hij je in de maling? 'Ik beantwoord automatisch aan het beeld dat mensen van me hebben,' zegt hij. Maar klopt dat beeld? Het moedeloze bestaan van Maarten Spanjer, acteur en schrijver. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Een practical joke, ruim tien jaar geleden. Zijn verhalenbundel Eigen schuld is net uit. Komt Maarten Spanjer een kroeg binnen en ziet hij daar schrijver Theun de Winter aan de bar zitten, met een cadeau voor zich. Vraagt hij: "Theun, wil je nog wat drinken?" "Nou," zegt Theun, "eigenlijk niet, ik moet naar een van mijn beste vriendinnen, daar is dit pakje voor." Maar hij zwicht toch. Tien bier later vraagt Maarten wat er in het pakje zit. "Het mooiste boek dat ik ooit heb gelezen," zegt Theun, "Italo Svevo, Bekentenissen van Zeno. Een geniaal boek." Dan vraagt hij: "Zeg, kun jij mij niet even brengen? Jij bent met de auto." "Is goed," zegt Maarten. Theun gaat opgelucht naar de WC, waarop Maarten naar zijn auto snelt, zijn eigen boek haalt, het achtergelaten cadeau pakt, Zeno eruit, eigen boek erin. Later, bij de intellectuele vriendin, overhandigt Theun het cadeau: "Schat, ik geef je het mooiste cadeau dat ik ooit heb gelezen. Een meesterwerk." 

"Dat gezicht van hem," schatert Spanjer. "Ik zal het nooit vergeten. Wil je trouwens niet van Theun de Winter Cees Nooteboom maken, dan wordt-ie nog leuker." We treffen elkaar op tennispark Het Kattenlaantje in het Amsterdamse Vondelpark, vlakbij zijn huis. Spanjer werkt momenteel aan de opnamen voor Schoon goed, het vervolg op de succesvolle VARA-komedie In voor- en tegenspoed met Rijk de Gooijer. Over een week verschijnt zijn tweede verhalenbundel Moedeloos voorwaarts. Spanjer: "Moedeloos voorwaarts, dat geldt ook voor een deel van mijn eigen leven. Maar tegenwoordig gaat het heel goed met me. De kaalheid wil maar niet doorzetten. Het haar blijft nog redelijk op zijn plaats. De hypotheek kan ik betalen, ik hou zelfs geld over. Ik heb goed geïnvesteerd, in aandelen. Een half tonnetje." 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap