Spring naar de content

Drie gouden regels voor beleggen

Johan Cruijff zei het al: “In feite is het allemaal heel simpel.” Dat geldt ook voor beleggen

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ben Jacobsen

Als ik in een zeldzaam moment van bescheidenheid – mijn kennis over beleggen aanschouw, kan ik die samenvatten in drie simpele regels. Regel 1: Koersveranderingen op beurzen laten zich niet voorspellen. Of het aandeel Unilever gaat stijgen of dalen, of Baan en Ajax niet lager kunnen en of de rente omhoog gaat, kan niemand u vertellen. Regel 2: Er is altijd een relatie tussen risico en rendement: hoe hoger het risico van een belegging, hoe hoger het te verwachten rendement. Geld op de spaarrekening groeit langzaam, maar biedt wel zekerheid. Bij aandelen mag u meer verwachten, maar of die verwachting uitkomt, blijft altijd de vraag. Regel 3: Er bestaan geen money machines. Zoals Multatuli al liet zien in zijn Millioenenstudien, bestaan er geen succesvolle regels om altijd te winnen met roulette. Hetzelfde geldt voor de beurs. Als iemand met het gouden idee komt om in korte tijd zonder risico veel geld te verdienen, is dat idee niet waar.

Niemand kan u vertellen hoe u snel en zeker rijk wordt. Deze regels toepassen valt niet mee. Een voorbeeld. De vraag ‘Waarom zou je je geld in een beleggingsfonds stoppen?’ levert vaak drie antwoorden op. Antwoord één: “Het is gemakkelijk.” Daar valt weinig op af te dingen. Twee: “Je spreidt je risico’s, want beleggingsfondsen beleggen in meerdere aandelen.” Ook goed. De wijsheid ‘Stop niet alle eieren in één mandje’ geldt bij uitstek voor aandelen. Drie: “Professionele beleggers volgen de markt de hele dag en weten dus beter waarin je moet beleggen.” Dat antwoord is onzin. Althans strijdig met het uitgangspunt: beurskoersen zijn niet te voorspellen. Wie naar de resultaten van de professionele beleggers kijkt, ziet dat zij er meestal niet in slagen een hoger rendement te behalen dan een willekeurig mandje aandelen, zoals een beursindex.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Meer tijd en informatie om de markt te volgen, leidt dus niet tot betere beleggingsbeslissingen. In plaats van gedegen onderzoek kunt u even goed een aap met een dartpijltje op de financiële pagina van de krant laten gooien en de aandelen kopen die de aap selecteert. The Wall Street Journal houdt al jaren een zogenaamde ‘Wall Street Dartboard Competition’. Hierbij vergelijken ze de resultaten van aandelen geselecteerd door topanalisten uit de beleggingswereld met de resultaten van aandelen die zijn ‘geselecteerd’ door een aap (in werkelijkheid een geblinddoekte financieel journalist, maar weet ik dat niet, verschil maar is de verwaarloosbaar.) Wie vóór staat, weet ik niet, maar de scores liggen meestal dicht bij elkaar. Wat meer zegt dan de score, is dat topanalisten uit de financiële wereld het een eer vinden om hun voorspellingen te meten met die van een aap. Dat geeft te denken.

Onderwerpen