Spring naar de content

De triomf van de column

In de afgelopen decennia zijn de columnisten meer en meer het gezicht van de Nederlandse pers gaan bepalen. Wat is hun specifieke bijdrage en waarop berust hun succes? 'De columnist is een gelukkig mens': een essay.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

In het voorjaar van 1926 maakte de historicus Johan Huizinga een maandenlange rondreis door de Verenigde Staten, zijn eerste bezoek aan de Nieuwe Wereld. Al op de dag na aankomst noteerde hij in zijn dagboek een kleine ontdekking die zijn beeld van Amerika sterk zou gaan kleuren: "De Amerikaanse Zondagskrant, goede hemel! Hier wordt de informatie en het amusement met pollepels in de keel gegoten. Toch iets wat even boeit in de manier van de dingen te vertellen, waar ligt het toch aan, dat wij dat zo slecht kunnen." 

Het onderwerp zou hem niet meer loslaten. In het boek Amerika levend en denkend, dat hij een jaar later publiceerde, werkt hij de eerste indruk gedetailleerd uit. De krant, schrijft hij, heerst hier oppermachtig; ze vervult in de Amerikaanse samenleving de functie van de literatuur in de meest wezenlijke zin van het woord.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap