Spring naar de content

Een waarheid als een kalfje

Een dikke roman geldt als het summum van de literatuur. Maar er zijn ook schrijvers die zich korter of ultrakort uitdrukken. En zo'n pittige borrel smaakt vaak beter dan de flauwe ranja der wijdlopigen. Een pleidooi voor het aforisme.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn van Houten

"Die jeugd van tegenwoordig denkt maar dat geld alles is, om het, eenmaal ouder geworden, helemaal zeker te weten." Zo'n uitspraak van Oscar Wilde maakt mij enthousiast. Wat worden hier verrukkelijk veel domme vooroordelen weggevaagd en wat leest dat zinnetje lekker, met z'n onverwachte wending.

In literaire kringen hoor je aforismen maar niets te vinden. Spreuken uit de Succes-agenda, moet je ze minachtend noemen. Een kunstje, vooral dienend voor gelegenheidstoespraakjes en kalenders. Ga je er een ogenblik voor zitten, dan heb je er zo ook eentje gemaakt. Even proberen: "De mooiste trompetklanken ontstaan niet anders dan de smerigste scheten." Inderdaad, een kind kan de was doen. Maar neemt dat nou weg dat er werkelijk goede aforismen zijn — zinnetjes die zo geestig geformuleerd zijn en zoveel samenvatten, dat je ze nooit meer vergeet?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap