Spring naar de content
bron: anp

Blufpoker in de Deventer moordzaak

Binnenkort buigt het hof in Den Bosch zich weer over de zaak tegen Ernest Louwes – de man die ervan wordt verdacht een Deventer weduwe te hebben vermoord. Afgelopen december kwam het OM plotsklaps met nieuw ‘bewijsmateriaal’ aanzetten. Maar stelt dit iets voor? Over het wanhoopsoffensief van justitie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Stan de Jong

Vermoedelijk zou bestsellerauteur John Grisham het een mooi plot vinden. Saaie belastingadviseur wordt veroordeeld voor brute moord op oudere vrouw. Twee jaar verblijft hij in een cel. Nadat er aanwijzingen komen dat de man er door de politie is ingeluisd, beslist het hoogste rechtscollege dat hij moet worden vrijgelaten in afwachting van een nieuw proces. Op het moment dat geen lezer nog gelooft dat de arme drommel de dader is, toont een briljante openbare aanklager in een zinderende rechtbankfinale aan dat hij toch de gewetenloze moordenaar is. We got him!

Hoewel de werkelijkheid zelden aan de wetten van Amerikaanse thrillers voldoet, leek bovenstaand scenario zich even te ontrollen in de zaak van Ernest Louwes, de fiscalist die tot twaalf jaar werd veroordeeld wegens het vermoorden van een Deventer weduwe. In juli 2003 besliste de Hoge Raad dat Louwes op vrije voeten moest worden gesteld. Afgelopen december begon bij het gerechtshof in Den Bosch de herzieningsprocedure. En jawel, justitie toverde een wit konijn uit de hoge hoed: er zou DNA-materiaal op de blouse van het slachtoffer zijn gevonden dat overeenkwam met het DNA-profiel van Louwes. De advocaat-generaal van het hof was zo verguld met de vondst dat zij de rechters vroeg de verdachte onmiddellijk in de boeien te slaan.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap