Spring naar de content
bron: anp

Lessen uit de Deventer moordzaak

Aanstaande maandag beslist het hof Den Bosch over het lot van Ernest Louwes – de man die ervan wordt verdacht een rijke weduwe te hebben vermoord. Het bewijs van het OM is allesbehalve overtuigend. Maar hoe de beslissing ook uitvalt, uit de Deventer moordzaak vallen nu al enkele belangrijke lessen te trekken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Stan de Jong

Er is veel gezegd en geschreven over de herziening in de Deventer moordzaak. Maar het belangrijkste nieuws is ondergesneeuwd: Ernest Louwes (49) had drie jaar geleden niet veroordeeld mogen worden voor de moord op een rijke Deventer weduwe. Zelfs de advocaat-generaal van het hof Den Bosch, mevrouw A.J. Brughuis, die nu niet bepaald van een positieve grondhouding ten opzichte van de verdachte kon worden beticht, moest dit vorige week erkennen. Het opsporingsonderzoek was destijds naadje geweest, en het Arnhemse gerechtshof had Ernest in december 2000 dus ten onrechte voor twaalf jaar de bak in gestuurd.

Een welgemeend applausje voor het OM. Waarschijnlijk is het niet eerder voorgekomen dat justitie zo de hand in eigen boezem stak. Maar in plaats van berouwvol de handschoen in de ring te werpen, koos mevrouw Brughuis – een type met haar op de tanden – tijdens de herzieningsprocedure in Den Bosch voor de aanval. Op grond van op de valreep vergaard bewijsmateriaal kon de zaak alsnog in het voordeel van justitie worden beklonken, betoogde zij. Het OM eiste vijftien jaar gevangenisstraf.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap