Spring naar de content

Vlaktaks

Het voorstel van het Liberaal Manifest om een ‘vlaktaks’ in te voeren waarbij alle belastingbetalers hetzelfde tarief betalen, heeft veel weerstand opgeroepen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bart Croughs

Zelfs Elsevier keerde zich tegen het voorstel. Met de vlaktaks wordt volgens redacteur Van der List afstand genomen van het beginsel ‘dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen’. Dit nu is een misverstand. Bij een vlaktaks betaalt iedereen dan wel hetzelfde tarief (bijvoorbeeld dertig procent), maar het getuigt van verregaande ongecijferdheid om daaruit te concluderen dat iedereen dan ook evenveel belasting betaalt. Ook bij de vlaktaks geldt dat hoe meer je verdient, hoe meer belasting je moet betalen. Wie 100.000 euro verdient, moet tien keer zoveel belasting betalen als wie 10.000 euro verdient. Kortom, de sterkste schouders dragen nog steeds de zwaarste lasten.

En dat is precies het verwerpelijke van de vlaktaks. De vlaktaks is in feite een boete op productieve arbeid. Hoe harder je werkt, des te hoger de boete die je moet betalen; hoe meer je luiert en op andermans zak teert, des te lager de boete. Als mensen die meer verdienen ook meer zouden profiteren van de diensten van de overheid zou er nog iets voor te zeggen zijn, maar in de huidige verzorgingsstaat is het omgekeerde het geval: je wordt gedwongen meer belasting te betalen naarmate de tegenprestatie van de overheid kleiner wordt. Kortom, ‘afzetterij’ is hier nog een milde term.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen