Spring naar de content

De keuzes van Zembla

Na de geruchtmakende uitzending over Ayaan Hirsi Ali op 11 mei maakte Zembla vorige week donderdag vakkundig gehakt van Rita VerdonkWho’s nextWouter Bos? Neen, want een voorstel van een Zembla-redacteur om ook de handel en wandel van de PvdA-leider eens kritisch tegen het licht te houden, is door eindredacteur Kees Driehuis afgewezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Dit verklaren goed ingevoerde bronnen tegenover HP/De Tijd. Kennelijk neemt Zembla, dat wordt gemaakt door de VARA en de NPS, liever rechtse dan linkse politici op de korrel.

Driehuis ontkent. “We hebben het PvdA-beleid onlangs nog aan de orde gesteld in uitzendingen over Uruzgan en het vmbo-onderwijs. Trouwens, élke politicus wordt hier ter redactie wel een keer genoemd, maar er moet wel een aanleiding zijn om aan een project te beginnen. Bij Bos was die er niet.”

Geen aanleiding? Bos wordt in 2007 zo goed als zeker premier. Driehuis: “Ik sluit niet uit dat we volgend seizoen alsnog iets met hem gaan doen.”

De redacteur die het Bos-voorstel deed, opperde eerder om een uitzending te wijden aan het onderwerp kernenergie. Ook deze suggestie vond geen weerklank bij de redactie. Driehuis zou de betreffende redacteur zelfs bars hebben gevraagd of hij nog wel bij Zembla past.

Driehuis: “Hier zeg ik niks over. Wat ik met mijn redacteuren bespreek, bespreek ik niet met u.”