Spring naar de content

Altijd zuur

Mannelijk Nederland slaakt een zucht van verlichting: per 1 april is Cisca Dresselhuys eindelijk weg als hoofdredacteur van Opzij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Edoch, de kans bestaat dat haar 26 jaar lange loopbaan als bazin van het feministisch maandblad begin april nog een bizar slot krijgt. Dan doet de Commissie Gelijke Behandeling uitspraak in de zaak die het Haags Bureau Discriminatiezaken tegen Opzij heeft aangespannen. Aanleiding: het afwijzen van een sollicitant, puur en alleen omdat hij van het mannelijk geslacht is. Een Commissie-woordvoerder verwacht de uitspraak ‘rond 7 april’.

Dresselhuys vindt dat mannen geen feminist kunnen zijn. Gert-Jan Ankoné , directeur van het anti-discriminatiebureau, stelt echter dat mannen wel degelijk kunnen sympathiseren met het feministisch gedachtengoed. Door de sollicitant (hij wil helaas anoniem blijven) rücksichtslos af te wijzen, heeft Opzij artikel 1 van de Grondwet overtreden, doceert Ankoné. “Het gaat om het principe. Als een bedrijf zou zeggen: ‘Natúúrlijk nemen wij geen allochtonen aan,’ is het land te klein. En terecht.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Als de Commissie Gelijke Behandeling uitspraak doet, is Dresselhuys dus al vertrokken bij Opzij. In het aprilnummer van het blad zwaaien acht (ex)-bewindslieden haar uit. Hun epistels, kort samengevat: ze sidderden voor Cisca, maar bewonderden haar evenzeer. Alleen Ad Melkert sidderde uiteraard niet. Welnee, hij roemt Dresselhuys’ ‘inspirerende kracht’.

Oud-staatssecretaris van Emancipatiezaken Annelies Verstand (D66) was voor die inspirerende kracht helaas niet ontvankelijk. Verbitterd: “Dresselhuys’ commentaar op mijn beleid was altijd zuur.”

Onderwerpen