Spring naar de content

Volksverlakkerij

All hat and no cattle – zo noemen ze in Texas types als Rita Verdonk. Veel show en grote woorden maar geen vee op stal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

De werkelijkheid is nog gekker: Verdonk wíl helemaal geen vee. Trots op Nederland zal leeg blijven, want de aanwezigheid van stemvee brengt het risico mee dat het hinderlijk gaat loeien of – God betere het – kritiek zou willen uiten.

In plaats daarvan zal het electoraat rechtstreeks worden geraadpleegd. In plaats van het ‘geneuzel’ in de Kamer zullen de krachtige meningen van de aanhangers van TON het programma vormen dat Verdonk vervolgens gaat verdedigen. De meningsvorming vindt plaats op internet, een directe volksraadpleging, die door Verdonk als de ware democratie wordt verkocht.

Het eerste moment ben je stil van bewondering: een wereldprimeur, door de moderne communicatietechniek mogelijk gemaakt. Het volgende moment besef je dat het een slechte grap is: de idee dat honderdduizenden, mogelijk miljoenen burgers over ingewikkelde politieke kwesties in debat gaan en daaruit de meest verdedigbare optie zouden kunnen destilleren.

Maar zo zal het wel niet gaan. Verdonk wil geen discussie maar instemming met een aantal krasse standpunten die nu al, jaren vóór er van raadpleging sprake kan zijn, worden geponeerd. Die vormen de tweede slechte grap: ze zijn deels onhoudbaar, deels onuitvoerbaar. Met die onbruikbare stemmingsresultaten zal Verdonk vervolgens de Kamer in gaan om te ontdekken dat ze alleen staat of in ieder geval van andere partijen afhankelijk is om een gematigde versie erdoor te krijgen. Ze zal toch deel van het verachtelijke ‘systeem’ worden.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wéér fout: ze zegt nu al geen enkele concessie te zullen doen; van haar is geen parlementair ‘geneuzel’ te verwachten.

Voor verontruste lezers, die dit circus met zorg hebben gadegeslagen, mag dit een grote troost zijn: hou Rita Verdonk aan haar woord en ze zal zichzelf en haar TON tot machteloosheid doemen.

Onderwerpen