Spring naar de content

Stammenstrijd

Beelden van een indianenstam waarmee nog nooit contact is gelegd, gingen de hele wereld over. Maar klopt het verhaal wel? De discussie over het bestaan van ‘onbekende’ volkeren is weer opgelaaid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Het waren beelden waarnaar je blééf kijken. Iedere krant en iedere nieuwsuitzending liet ze zien. Enkele roodbeschilderde indianen die vanuit het regenwoud van Brazilië met pijl en boog schieten op een rondcirkelend vliegtuig. Een tot dusver onbekende indianenstam, zo vernamen we. Op de beelden was een piepkleine nederzetting te zien van een half dozijn hutten. Nooit hebben de geïsoleerde indianen contact gehad met andere mensen, zo luidden de berichten, laat staan met westerlingen.

En dan ineens komt een vliegtuig laag overvliegen. We vragen het ons allemaal af: wat zouden ze dáár bij denken? De onderzoekers in het vliegtuig, verbonden aan het Braziliaanse bureau voor indianenzaken Funai, denken dat de indianen not amused waren door het bezoek dat ineens uit de lucht kwam vallen. Aanwijzing: het schieten met de pijl en boog. De indianen willen gewoon met rust worden gelaten.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen