Spring naar de content

Zo werkt GeenStijl

Zo gaat dat dus. Je schrijft onder je eigen naam reacties onder GeenStijl-stukjes waarin je inhoudelijke kritiek levert op die stukjes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Kritiek die de werkwijze van GeenStijl.nl zelf betreft. GeenStijl vindt dat niet leuk, en blokkeert opeens je ipadres, zodat je geen reacties meer kunt insturen. Als dit publiekelijk bekend wordt, maakt GeenStijl de ip-ban onmiddellijk ongedaan. Een toelichting blijft uit.

Dit overkwam Jan Zandbergen, vaste medewerker van HP/De Tijd. Onder de naam ‘Jan Zand’ plaatste hij regelmatig reacties onder GeenStijlstukjes. Stukjes die meestal over dit weekblad gingen. Het ‘dodebomenmedium’ HP/De Tijd is namelijk een van de favoriete doelwitten van de GS-ploeg. Zandbergen onthield zich van de in GeenStijl-kringen gebruikelijke dood- en ziekteverwensingen. Hij wilde vooral aangeven waar GS de waarheid verdraaide of soms volledig verzon. Als je, zoals GeenStijl, pretendeert een democratisch medium te zijn, moet je zulke postings toestaan, redeneerde Zandbergen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Nee dus. Op 26 november kreeg Zandbergen plotseling het bericht dat zijn ip-nummer (zeg maar het digitale ‘telefoonnummer’ van zijn computer) was geblokkeerd. Zandbergen vroeg de GS-redactie in diverse mailtjes om opheldering en diende zelfs een officieel protest tegen de ip-ban in – GS biedt die mogelijkheid op de site.

Maar helaas, Fleischbaum (Dominique Weesie), Prof. Hoxha (Ambroos Wiegers), Pritt Stift (Marck Burema) en Brusselmans (Peter van Vliet) zwegen in alle talen. Tot op 30 december een artikel over dit blad op de onlinepagina’s van Trouw verscheen. Zandbergen plaatste een reactie, waarin hij uitlegde dat zijn kritische mailtjes op GS hem een ipban hadden opgeleverd. Een van GeenStijls vaste ‘reaguurders’ reageerde hoogst verbaasd toen hij dit las. Hij vroeg Weesie c.s. in een posting op GS om opheldering: “Blokkeren jullie die Jan Zand echt, of zeikt hij maar wat?” En jawel, nog geen uur later was Zandbergens ip-ban opgeheven.