Spring naar de content

ZWARTE KONINGINNEDAG

Op koninginnedag 2009 is Nederland wederom een stukje van zijn onschuld kwijtgeraakt. Na de moord op een politicus (Pim Fortuyn) en een columnist/filmmaker (Theo van Gogh) is er nu ook een aanslag gepleegd op de koningin en het feest der feesten. Dat leverde gisteravond vooral veel even voorspelbare als zinloze televisiegesprekken op over ‘hoe dit heeft kunnen gebeuren’, met allerhande ‘deskundigen’ die veel te weinig informatie hadden om daar ook maar íets zinnigs over te kunnen zeggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

De vraag is wel hoe koninginnedag er volgend jaar zal uitzien. Gaat de marechaussee, verantwoordelijk voor de beveiliging van de Oranjes, draconische maatregelen treffen om iets dat met 99,9999 procent zekerheid toch nooit meer zou gebeuren in het vervolg te voorkomen? Mogen Willem-Alexander en zijn broers straks alleen nog maar koekhappen achter gepantserd glas?

De echte slachtoffers waren gisteren niet de royals, maar de arme drommels die in al hun devotie naar hen kwamen kijken. Dit gegeven verleidde de website welingelichtekringen  tot de volgende vileine observatie: “Het is opvallend dat de kroonprins – die in het leger de rang van generaal bekleedt en op zijn uniform talloze militaire onderscheidingen draagt – niet deelnam aan de eerste hulpacties.”

Onderwerpen