Spring naar de content

Rotterdam: autochtone minderheid

Hoe stuur je je Rotterdamse lezers met een knaller van een ochtendhumeur de file in? Nou, zó bijvoorbeeld. “Met nog 52 procent van de bevolking geboren met een Nederlands paspoort, nadert de stad Rotterdam het moment dat allochtonen een meerderheid in de stad vormen.” Aldus De Telegraaf hedenochtend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Het zou allemaal blijken uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) van de gemeente Rotterdam. Na Nederlanders vormen Surinamers de grootste etnische groep. Daarna komen de Turken en Marokkanen. Antillianen en Marokkanen zijn de snelst groeiende groep. Wanneer de allochtone bevolking de autochtone achterhaalt, durft het COS durft niet te voorspellen. Als de trend doorzet, is het in 2012 zover.
Op 1 april telde Rotterdam 588.398 inwoners. Er wonen 44.000 minder Nederlanders dan tien jaar geleden. Voornamelijk in de leeftijdscategorie 0-14 jaar zet de verkleuring snel door: van de kinderen is 38 procent autochtoon, schrijft de Telegraaf.

De Telegraaf-lezers zijn er blijkens hun reacties niet allemaal even blij mee, to put it mildly.

“Met dank aan de ‘nederlandse’ regering,” briest ene John.

Bep uit Haarlem weet al waar het naartoe gaat. “Er zullen wel meer steden volgen. Nederlanders hebben minder kinderen!”

“Het wordt dus de hoogste tijd om de grenzen te sluiten en de kinderbijslag af te schaffen! Verder uitkeringen alleen nog voor degenen die er ook premie voor hebben betaald en geen bijstand zonder tegenprestatie,” betoogt Jan Noga uit Muntendam.