Spring naar de content

‘Coffeeshops tegen legalisering wiet’

Arnold Schwarzenegger lijkt het progressieve drugsbeleid van Nederland links in te halen. De gouverneur van de Amerikaanse staat Californië blijkt namelijk voorstander van een maatschappelijke discussie over het legaliseren van marihuana. “Legalisering is juist geen goede zaak voor coffeeshops,” vindt Michael Veling, woordvoerder van de Bond van Cannabis Detaillisten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Zowel Schwarzenegger als president Obama lijken een lans te breken voor de legalisering van wiet. Worden we ingehaald door de Amerikanen?
“Het is andersom, zij zijn trendsetter. Wij hebben ons gedoogbeleid in de jaren zeventig gebaseerd op hun wetsvoorstellen. Daarna voerde president Reagan die War on Drugs in, met criminalisering en problematiek tot gevolg. Sinds de invoering van wiet op recept in 1996 herleven de dagen van president Jimmy Carter.”

Is het dan zo gemakkelijk om wiet te kopen in de Verenigde Staten?
“Op dit moment zijn er honderden, zo niet duizenden winkels in de Californië. Het enige dat je nodig hebt is een briefje van de huisarts en je krijgt zoveel mee als je wilt. Geen gedonder met een maximumhoeveelheid van vijf gram zoals in Nederland.”

Wij lopen dus achter. Moeten wij ook legaliseren?

“Ik laat in het midden of de huidige 730 coffeeshops wel zitten te wachten op legalisering. Aan de overheid hebben we een uitstekende partner in crime omdat zij ons een monopolie verschaft. Op het moment dat we gaan legaliseren mag iedereen wiet gaan verkopen. We zijn monopolisten die onze status zien als verworden rechten.”