Spring naar de content

Armando-special

De Nederlandse kunstenaar en dichter Armando gaat eind jaren vijftig als verslaggever werken bij de toenmalige Haagse Post. Armando was de ideoloog van de school die stelde dat de werkelijkheid altijd interessanter is dan wat de fantasie ervan kan maken. In deze uitneembare special wordt een aantal artikelen van Armando uit zijn HP-tijd integraal herplaatst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Tussen Eindhoven en de Belgische grens ligt, aan de rand van het dorpje Veldhoven, een klein woonwagenkamp dat eigenlijk geen kamp, maar alleen maar een standplaats is. Er bevinden zich de laatste maanden bijna uitsluitend zigeuners.
Twee langharige jongetjes zeuren om een dubbeltje: ze krijgen het en even later vragen ze het weer. Op het ‘jullie hebben toch al gehad’, zegt een van hen vaag: “Was ik dat… dat is een ander geweest… ik ben het zeker verloren.” Adolph Steinbach komt direct met zijn met inlegwerk versierde violen aandragen en gaat uitvoerig vertellen hoe ‘goejekoop’ hij wel is. Zijn prijs: 50 gulden. De zigeunermeisjes willen niet gefotografeerd worden, wel ‘voor een knaak’. Er blijft een barrière tussen de zigeuner en de burger als er niets meer te verdienen valt: ze zijn stug, gereserveerd, wantrouwig soms, en erg op hun vrijheid gesteld.

Het gehele artikel staat deze week in HP/De Tijd.

Onderwerpen