Spring naar de content

Prem vs. Pam vs. Barbara

Het rommelt bij Het Parool. Waar de oplage licht stijgt (in 2008 +0,2 procent), daalt het aantal columnisten. Henk Spaan hield er in februari mee op omdat zijn honorarium bijna werd gehalveerd. De overige columnisten vechten elkaar de tent uit. “De fatsoensnormen zijn overschreden,” zegt hoofdredacteur Barbara van Beukering, die Prem Radhakishun er verbaal van langs geeft. Reactie Prem: “Barbara is de beste hoofdredacteur van Nederland!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Columnist en ex-HP/de Tijd-recensent Max Pam dreigt te vertrekken, zo meldde hij vanochtend in De Pers. Reden: collega-columnist Prem Radhakishun zette hem en Theodor Holman (ook al Het Parool) na de aanslag op Koninginnedag in de Amsterdamse krant neer als ‘[[popup file=”2009-05/prem_klein.jpg” description=”vieze vuile racisten” align=”left” ]]’ en ‘teringlijders’ die ‘witte randdebielen aanzetten tot moord en doodslag’. Pams weerwoord werd vervolgens niet geplaatst.
Waarom niet, hoofdredacteur Barbara van Beukering? “Omdat Pam hetzelfde deed als Prem, namelijk een collega-columnist beledigen. Bij Prem kwam ik er te laat achter omdat ik in Parijs zat. Woensdagochtend heb ik Prem meteen gemaild dat ik onaangenaam verrast was en dat de column wat mij betreft niet geplaatst had mogen worden. De fatsoensnormen zijn overschreden.”
Wat zei Prem? “Dat hij de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan. Hij ging erover nadenken of hij op basis van die voorwaarden wel voor Het Parool wil werken.”
Inmiddels zijn we vijf dagen verder. Is ie nog steeds aan het nadenken? “Wat mij betreft is het duidelijk. Morgen staat het in de krant.”
Prem stopt dus?
“Dat lees je morgen.”
En Pam ook?
“Morgen wordt alles duidelijk.”

UPDATE, 18.17 uur. Eindelijk Prem aan de lijn. De columnist/tv-maker blijkt inschikkelijk. “Ik vind dat Barbara gelijk heeft,” zegt hij. “Ik ben voor de totale vrijheid van meningsuiting. Maar de hoofdredactie heeft wel het recht regels te stellen. Die moeten dan wel consequent worden toegepast.”
Waar ligt de grens? “Alle HP/De Tijd-lezers zijn geitenneukers die dienen te worden vergast…”
Pardon? “…is iets anders dan HP/De Tijd-lezer Jan Peter Balkenende is een geitenneuker en dient te worden vergast. Snap je?”
Eh… “Het leuke van Het Parool is dat we ons niet verschuilen. Iedereen mag meegenieten van onze meningsverschillen. Daarom is Barbara van Beukering de beste hoofdredacteur van Nederland. Ik ben ook niet boos op haar.”
Heeft u spijt van uw column? “Daar kunt u me woensdag meer over vragen.”