Spring naar de content

Broertjes over Borst: ‘Wat een idioot’

Honende column van Hugo Borst in het AD vanochtend. Borst maakt zich druk over het hoekje ‘In de geest van Martin Bril’ in de Volkskrant, waarin columnisten en illustrators de overleden schrijver gedenken. Ook Borst was gevraagd een bijdrage te verzorgen, die op 1 mei werd gepubliceerd. Maar tot zijn verontwaardiging kwam er geen honorarium binnen. Reden voor de Rotterdammer om onder de kop ‘Verdienen aan de dood van Martin Bril’ zijn beklag te doen over de vermeende schraperigheid van de Volkskrant: “Het leek me logisch dat er wat tegenover stond, maar niemand krijgt een cent betaald.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

In de beste Shakespeariaanse traditie voert Borst de geest van de overleden columnist op. De verschijning biedt gelukkig soelaas: “Als er een column in mijn geest geschreven wordt dan moet er in mijn geest ook voor gedokt worden.” En: “Ik kan op aarde niks meer uitrichten weetjewel. Maar jullie moeten allemaal een factuurtje sturen. Zul je dat doen? Enfin.”
Een zware aantijging die een weerwoord behoeft. Wij vroegen de Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes om een reactie.
Klopt het dat de gastmedewerkers voor ‘In de geest van Martin Bril’ niet betaald worden?
“Ja.”
Gaat het honorarium wellicht naar de erven Bril?
“Ik vind het eigenlijk een beetje gênant om hierover te praten. Maar nu die Borst het zo persoonlijk opvat, ben ik genoodzaakt erop in te gaan. Laat ik het zo zeggen: de erven Bril worden er financieel beter van. Door iemand als Borst zijn we tot dat niveau gedaald. Wat een idioot.”