Spring naar de content

Minder gevloek bij braver BNN

Na vijf jaar stijging is de hoeveelheid grove taal en vloeken op televisie niet toegenomen, zo blijkt uit de vloekmonitor 2008. De notoire vloekers van BNN zijn een stuk braver geworden en qua grof taalgebruik ingehaald door Comedy Central. Kijkers naar die zender krijgen per uur 8,6 grove woorden, waaronder 1,6 vloeken, te verhapstukken. We feliciteren Theo Bor, directeur van de Bond tegen het vloeken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Van harte!
“Bij ons gaat zeker nog niet de vlag uit. Het vloeken is dan wel verminderd, maar het grof taalgebruik is gelijk gebleven. Een kleine lichtstraal zien we wel, maar er blijft een donkere wolk boven de Nederlandse televisie hangen wat betreft grof taalgebruik.”

Heeft u BNN onder druk gezet?
“Nee hoor, we presenteren wel elk jaar dit onderzoek aan de besturen. We hopen dat tot nadenken aanzet. Dat is misschien gelukt”

Kijkt u zelf naar BNN of Comedy Central?
“Nee, ik ken de zenders slecht. Maar vanuit mijn functie wil ik wel eens een indruk krijgen wat er voorgeschoteld wordt. Ik snap niet waarom men grove taal bezigt. Stoerdoenerij? Ik vind het maar raar dat gevloek en grove taal op televisie terwijl 75 procent van de bevolking dat helemaal niet wil. Wordt er dan gevloekt voor een kwart van de bevolking die zich er niet aan stoort?”