Spring naar de content

M.d.a. de erven Bart de Graaff

Blijboom: Ik heb net gekeken naar documentaires over Doris Day en Willeke Alberti.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Dijkgraaf: Hoezo? Kon je de slaap niet vatten? Moest je bloeddruk omlaag?

Blijboom: Niet gelukt. Want die van Willeke zat vol fouten:

Dijkgraaf: Dat weet jij dan weer. Ik vrees dat ik alle fouten, of het er nou twee zouden zijn of 22, zonder enige vorm van opwinding zou laten passeren. Ik ben bejaard noch homo, dus voor mij is die hele Willeke Alberti een onbeschreven blad. Maar als ik je er een plezier mee doe: vertel.

Blijboom: :en we moeten ook eens een keer aandacht besteden aan Astro TV:

Dijkgraaf:

Blijboom! Volgens mij zit jij onder de pillen. Doris Day. Willeke Alberti. Astro TV. What’s next? Tell Sell? Relax TV? Life & Cooking? De bedoeling is dat we ons op deze plek bezighouden met tv die er toe doet. Met makers die vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid, vanuit hun engagement, al hun talenten aanwenden om te trachten wereldwijd het leed te verzachten van hen die het minder goed hebben getroffen dan wij, rijke, immer ontevreden, door en door verwende West-Europeanen. Uit de aard der zaak vinden we dergelijke weldoeners vooral bij de Publieke Omroep. Zo had Llink tot voor kort de heldin Floortje Dessing op de loonlijst. Zij zag haar aanstelling bij de fröbelclub van natuurfreaks als een ideale kans om, ik ga nu citeren, ‘haar passie voor reizen te combineren met haar persoonlijke idealen om een positieve bijdrage te leveren aan een schone, veilige en vrije wereld voor mens en dier’.

Blijboom: :want Astro TV:

Dijkgraaf: En dan zijn er natuurlijk altijd van die azijnzeikers die gaan lopen klagen over het feit dat ‘dat blondje’ op de meest bizarre reizen vooral overal de natuur liep te vernielen. Of dat het schandalig is dat ze 190.000 euro salaris krijgt voor die vakantietrips. Maar dat is allemaal zo’n kinnesinne. Ik ben dan ook dolblij dat BNN haar, nadat Llink haar niet meer kon betalen, weer heeft binnengehaald voor een nieuwe serie 3 Op Reis. Heel goed van de erven Bart de Graaff dat ze zendtijd inruimen voor het bijdragen aan een schone, veilige en vrije wereld voor mens en dier. En nu ik het toch over helden heb: :


Blijboom: :Astro TV:

Dijkgraaf: Astro TV is fake, man. Als het echt zou zijn, hield jij je mond gewoon even dicht. Dan had zo’n Astro TV-jokkebrok als Sonia Pareira, Carolien de Bree of Hanneke Hoppenbrouwer namelijk ‘gezien’ dat deze Leeuw vandaag niet van plan is in het opinieweekblad HP/De Tijd de ruimte eerlijk te delen met collega Blijboom. ‘De Leeuw bakent zijn territorium af ten koste van de Ram’ – of soortgelijke onzin had je dan via sms ontvangen. Want het gaat vandaag dus over helden en voor een beetje heldenverering ben jij eenvoudigweg niet in de wieg gelegd. Zeg ik bijvoorbeeld Peter R. de Vries, dan begin jij meteen over die nog altijd onopgeloste verméénde moord op Natalee Holloway en in no time zitten we dan bij Ernest Louwes, van wie Peter R. de Vries, als ware hij God zelve, driehonderd procent zeker weet dat hij verantwoordelijk is voor de moord op de weduwe Wittenberg, terwijl er in jouw ogen alle reden is, pardon 98,8 procent reden, om aan te nemen dat de rol van de klusjesman nog onvoldoende is onderzocht in deze. En dat, Blijboom, moeten we de lezers dus niet aandoen. De lezers willen helden.

Blijboom: :dus als jij nou morgen om 11.00 uur op Net 5 afstemt:

Dijkgraaf: Peter R. de Vries is dus een held. Als je al kritiek op hem zou moeten hebben, en van mij hoeft dat niet, dan is het dat hij er niet uitziet als een held, dat hij een stem heeft die beter in slaap sust dan alle documentaires over Doris Day en Willeke Alberti bij elkaar en dat hij zichzelf totaal niet kan relativeren en bij het woord ‘zelfspot’ meteen een promootje voor zijn volgende uitzending gaat zitten inspreken. Maar verder: een held. In de categorie John F. Kennedy, Bob Woodward, Martin Luther King, Carl Bernstein en eh: Mabel Wisse Smit.


Blijboom: Hé, een sms. ‘de Leeuw kraamt vandaag vooral onzin uit’:

Onderwerpen