Spring naar de content

Rutte deugt van A tot Z

Weer gonst het van de geruchten over het aftreden van Mark Rutte als partijleider van de VVD. Aanleiding is ditmaal zijn omstreden opzet voor het initiatiefwetsvoorstel over vrijheid van meningsuiting. Hans van Baalen, VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, komt op voor zijn politieke baas.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Rutte en Nicolaï willen de vrijheid van meningsuiting beter regelen door bepaalde artikelen uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Het gaat om groepsbelediging, haatzaaien en aanzetten tot discriminatie. Veel media suggereerden in hun berichtgeving dat Rutte het ontkennen van de Holocaust niet langer strafbaar wil stellen, al zou dat wel een gevolg kunnen zijn van dat plan. Maar door alle ophef over de Holocaustkwestie kwam Rutte onder druk te staan en voelde hij zich gedwongen uit te leggen dat hij het zo niet heeft bedoeld.

Van Baalen: “Er is geen wetsontwerp. Er is nu een discussie gaande die moet leiden tot dat ontwerp. Ik zal niet ontkennen dat het een emotioneel debat is, maar er is geen sprake van een splijting. Ik heb gezegd: ‘Als het gaat om ontkenning van de Holocaust, dan moet dat per geval worden bekeken. Als iemand het zegt bij het koffiezetapparaat, is dat wat anders dan als iemand van naam en faam dat doet, iemand die wordt geloofd en die volgers heeft. Dat moet strafbaar blijven, en worden getoetst door de rechter.’ Het is zeer kwalijk dat minister Verhagen (CDA) en Alexander Pechtold (D66) zich nu puur richten op de Holocaustontkenning en dat gebruiken als verkiezingsstrategie. Zij richten veel kwaad aan. En Ton Heerts (PvdA), die roept dat er toch helemaal geen problemen zijn. Waar heb jij gewoond? Onder de grond, in een bunker.

Ik vind het moedig dat mijn eigen partij de discussie durft aan te gaan, zodat er uiteindelijk een wetsontwerp kan ontstaan. Ik ken Mark Rutte al van toen wij nog jonge liberalen waren, en deze man deugt van A tot Z. Rutte wordt niet afgeserveerd.”

Onderwerpen