Spring naar de content

Troubles with bubbels

Vorige week zond de VPRO in de serie De slag om Brussel een reportage uit over champagne met twee verhaallijnen. Eentje over de bescherming van de merknaam. Belletjeswijnen van elders met méthode champenoise op het etiket (wat betekent dat de wijn – evenals champagne – een tweede gisting op fles heeft genoten) dienden deze tekst te vervangen door méthode traditionnelle of méthode classique. Ook andere concurrenten werd het leven net zo zuur gemaakt als de meeste champagne smaakt. Zo vertelde de beteuterde burgemeester van het Zwitserse Champagne dat het dorpje nota bene de eigen naam niet meer op het etiket van de aldaar vervaardigde wijnen mocht zetten. Voor de mededeling dat daar al veel langer ‘stille’ wijn wordt gemaakt dan in de Franse Champagnestreek schuimende, bleken de magistraten ongevoelig. Onvermeld bleef overigens dat ook de vorig jaar verscheiden modekoning Yves Saint Laurent het onderspit delfde tegen ‘het schuim der natie’. Zijn parfum Champagne werd verboden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Voorts mocht een wijnhandelaar in De Slag foeteren dat de meeste champagne uit de gelijknamige streek matig tot slecht is, en veel te duur. Bovendien werd er gerept over de uitbreiding van de champagne-appellation met tientallen gemeenten, zodat eerdaags ook op inferieure aardappelvelden druivenstokken geplant mogen gaan worden. Dit omdat de jaarproductie van 300 miljoen flessen niet meer voldoende is om alle Formule 1-winnaars, tewaterlatingen en overige feestmomenten van de juiste belletjes te voorzien.

En toen was daar de kredietcrisis. Met rode cijfers die er niet om liegen. De verkopen van champagnegigant Moët Hennessy (Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Ruinart, Mercier en Krug) krompen de eerste drie maanden van dit jaar met 35 procent. Ook andere zuchten over double digit downs. Toch blijft men in Reims kalm. Pas over een aantal jaar zullen ook de aardappelvelden druiven geven. En dan valt er toch weer van alles te vieren? Bijvoorbeeld dat een aantal bankiers van minister Bos hun bankiersdiploma krijgt uitgereikt? HH

Onderwerpen