Spring naar de content

‘Media bagatelliseerden Mexicaanse griep’

De Mexicaanse griep is in Nederland voor het eerst overgedragen van mens op mens. Het griepvirus was al in Nederland aanwezig, maar die besmettingen werden altijd opgelopen in het buitenland. Viroloog Ab Osterhaus vindt dat er wat moet gebeuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Meneer Osterhaus, moeten we ons nu zorgen maken?
“We hoeven ons niet meer zorgen te maken dan voor deze nieuwe gevallen. Pas op het moment dat het virus zich gaat verspreiden zonder dat er contact was met reizigers, wordt het een ander verhaal. Dat zal nog wel gebeuren, maar wanneer is onduidelijk. In Mexico, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten is dat overigens al wel gebeurd.”

Wat vindt u van de reacties in de media?
“De media hebben het in de afgelopen weken gebagatelliseerd. Alsof het voorbij zou zijn. Dat is ten onrechte, want als je naar de website van de WHO kijkt zie je dat er 25.000 geregistreerde gevallen zijn. In werkelijkheid is er sprake van veel hogere aantallen van subklinische en milde gevallen.”

Moet er actie ondernomen worden?
“Er zijn relatief weinig sterfgevallen, maar dat komt omdat er snel wordt ingegrepen. In Nederland doen we het goed. Het enige waar het nog aan ontbreekt zijn vaccinaties. Daar moeten we op niet al te lange termijn een beslissing over nemen. Op dit moment is minister Ab Klink van Volksgezondheid in onderhandeling met de farmaceutische industrie. Andere landen bestellen ook en de productiecapaciteit is beperkt. Het duurt een half jaar voordat de vaccinaties ook geleverd kunnen worden. Er is een optie op 34 miljoen doses. Er is een Gezondheidsraadadvies om die optie te lichten.”