De PvdA weet het allemaal echt niet meer

claudia 11 jun 2009 Politiek

De PvdA is te elitair. De partij bestaat voor een belangrijk deel uit hoogopgeleiden en is daardoor het contact verloren met de achterban in veel wijken. Zei minister Ronald Plasterk gisteren. Ehhh? Wat zei staatssecretaris Frans Timmermans kort geleden ook alweer? De partij was toch juist voor intellectuelen niet meer aantrekkelijk?

Onderwijsminister Plasterk probeerde in een interview met het AD te analyseren waarom de Europese verkiezingen zo desastreus zijn verlopen voor zijn partij. PvdA’ers liepen massaal over naar D66 en GroenLinks.

Volgens Plasterk is bijvoorbeeld de affaire met Eveline Herfkens enorm slecht geweest voor het beeld van de PvdA. “Als een oud-PvdA-minister klaagt over het matige uitzicht (van appartementen op Manhattan), staat ze mijlenver van onze kiezers. Die vragen zich af: waar gaat dit over?”

Partijgenoot Timmermans zei enkele weken geleden dat het juist de intellectuelen zijn die het laten afweten. “De sociaal-democratie is altijd een huwelijk geweest tussen arbeidersbeweging en intellectuelen. Dat huwelijk is nu niet in balans. En een anti-intellectuele houding is een rechts-populistische houding.” Intellectuelen zouden de politiek geen uitdagende activiteit meer vinden.

De PvdA heeft kennelijk écht geen idee hoe het komt dat de kiezers weglopen. Misschien hebben Plasterk en Timmermans allebei wel gelijk: de PvdA is voor niemand meer aantrekkelijk.

Reageer op artikel:
De PvdA weet het allemaal echt niet meer
Sluiten