Spring naar de content

Journalistieke slavernij

Uitbuiting,’ ‘wurgcontracten,’ ‘journalistieke slavernij’… Harde woorden worden niet geschuwd om het beleid van website Blog.nl te omschrijven. Het platform voor ‘journalisten met een passie’ – volgens eigen zeggen goed voor 2,5 miljoen bezoekers per maand – betaalt volgens sommige medewerkers veel te weinig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

“Er wordt misbruik gemaakt van onze creativiteit,” klaagt een ex-blogger die anoniem wil blijven tegen HP/De Tijd. Een ander: “Meer dan 12 euro per maand heb ik niet opgehaald.”

Toch verschijnt op Villamedia.nl, de website van journalistenvakbond NVJ, om de paar weken een oproep voor nieuwe bloggers waarin wordt gesuggereerd dat de maandelijkse vergoeding kan oplopen tot honderden euro’s.

Baas van Blog.nl is Amsterdammer Ayalon Blog (echte naam!). Hij is zich van geen kwaad bewust. “Als bloggers ontevreden waren, zouden er momen- teel niet honderd themablogs binnen onze website zijn. Dagelijks melden zich bloggers aan om bij ons te bloggen over hun passie.”

Hoeveel krijgen ze betaald?

“De helft van de advertentie-inkomsten op hun blog. Dat kan oplopen tot 1500 euro per maand. Als de bloggers het minimum van twintig berichten per week halen, krijgen ze gegarandeerd 100 euro.”

En de rest is voor u?

“Het is heel simpel: we delen de inkomsten. De blogger zorgt voor de content en wij voor de datacentra, bandbreedte, servers, software marketing en alle andere zaken.”

Rijdt u al in een Porsche?

“Nee, we zijn pas gestart in 2005 en zitten in de groeifase. Het is een illusie om te denken dat je hier snel veel geld mee kunt verdienen.”

Overigens is voor (bijna) niks werken ongewild een trend aan het worden onder journalisten. Toen internetfenomeen Bert Brussen begin dit jaar werd weggesaneerd bij Revu, bood hij aan zijn columns voortaan voor niets te leveren. Het tijdschrift-in-nood accepteerde zijn aanbod. Brussens uitleg: “Drastische problemen vragen om drastische oplossingen.”


Komt hij nog wel rond? “Op het moment is het even moeilijk, maar ik doe ook aan copywriting. Het wisselt per maand.”

Vorige week maakte dagblad De Pers bekend dat het met Roman Helinski ook een gratis columnist in huis heeft gehaald. Reden, zo meldt de krant: “Het is crisis.”

Onderwerpen