Spring naar de content

Lornah Kiplagat

Lornah Kiplagat (Kabiemit, Kenia, 1974) is langeafstands-loopster met vier wereldtitels en diverse wereldrecords op haar naam. Daarnaast runt ze een trainingscentrum in het Keniase Iten. door Renate van der Zee, foto Jos Lammers

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Gemiddeld. Ik heb een kleine blessure aan mijn knie gehad, en het is lastig om weer in vorm te komen. Ik ben de afgelopen vijftien jaar in topvorm geweest, dus dat voelt vreemd aan. Hardlopen is alles voor mij. Maar ik weet dat ik terugkom.

Obama natuurlijk. En op sportgebied Leontien van Moorsel. Wat zij heeft gedaan is ongelooflijk. En het mooie is dat ze altijd zichzelf is gebleven.

Aan mensen die zeuren, chagrijnig zijn en negatief doen. Nederlanders hebben de reputatie dat ze veel zeuren, maar dat heb ik nooit zo ervaren. In het Noord-Hollandse dorp waar ik woon, zijn de mensen altijd positief.

Ja. Het kan me niets schelen wat de mensen over me zeggen, en dat heb ik van hem. Aardig zijn helpt niet, je van niemand iets aantrekken wél. Mijn vader was trotser op zijn dochters dan op zijn zoons, en dat heeft veel voor mij be-tekend. Mijn zussen en ik zijn allemaal stoere vrouwen. Het is voor ons een groot geluk geweest dat hij nooit heeft geprobeerd dat af te remmen.

De kostschool die ik voor kansarme meisjes in Kenia ga bouwen. Ik heb altijd op kleine schaal meisjes in Kenia geholpen, maar nu is er dit plan voor een school. Ik zie het als een hoogtepunt in mijn leven. Mensen denken dat het moeilijk wordt, maar ik weet dat die school er gaat komen.

Ik ken geen angst. Als je dat toelaat, raak je verlamd.

Ja, dagelijks. Zelfs als ik aan het hardlopen ben. Ik hoef er niet voor te gaan zitten om God te danken.

Ik ben acceptabel. Niemand krijgt een hartaanval als ik verschijn en niemand rent voor me weg – wat in mijn geval natuurlijk ook weinig zin heeft.

Dat de verlangens van je hart worden vervuld. Voor mij betekent dat primair de wedstrijd winnen. Maar dat is niet alles.


Ik schaam me ervoor om in een vijfsterrenhotel te logeren terwijl er vlakbij een sloppenwijk is waar mensen honger hebben.

Jazeker, en ik ben van plan dat te blijven ook. In Kenia hebben we wel polygamie, maar dat is alleen voor mannen.

Vier jaar geleden, toen mijn broer overleed. En ik huil nog steeds. Hij was een goede broer en een echte vriend. Hij was pas 46 en liet vijf jonge kinderen achter. Ik mis hem, maar gelukkig zie ik hem terug in zijn kinderen.

Ik heb geen idee. Ik denk niet dat ik in tijden van oorlog aan de frontlinie zal staan. Ik zal eerder proberen de kinderen te redden.

Van mijn moeder. Ze heeft me geleerd te vechten voor mezelf. Als je iets heel graag wilt, ga er dan volledig voor. En als het mislukt, nou, jammer dan. Van Pieter, mijn man, heb ik geleerd dat je veel dieper kunt gaan dan je denkt. Je denkt dat je moe bent, maar je kunt nog veel, veel, veel dieper gaan. Hij heeft me ook geleerd te communiceren. Toen ik net uit Afrika kwam, was ik zo gesloten.

Ik slaap te veel. Dat is begonnen vanwege de sport, maar ik ben eraan gewend geraakt. Het is zo heerlijk. Ik slaap bij voorkeur twaalf uur per nacht. Als ik ‘s nachts maar tien uur slaap, moet ik overdag echt een dutje doen.

Toen ik Pieter ontmoette en de elf jaar daarna. Het was geen liefde op het eerste gezicht, maar het was wel menens.

Ja. Hij is er altijd voor mij.

Ik houd ervan als ze natuurlijk is. Als ze zichzelf is.

Hetzelfde.

Door te slapen! En door naar gospel- en countrymuziek te luisteren. Hardlopen werkt trouwens ook altijd ontspannend.


Door zo veel wedstrijden te winnen heb ik mijn collega- atleten leed berokkend.

Zolang ik kan rennen, heb ik geen materiële zaken nodig.

Mijn woonplaats Groet, in Noord-Holland. Het is er rustig en ik kan lekker trainen in het mooiste duingebied van Nederland. En in Kenia: Iten. Ik kan je niet uitleggen hoe mooi het uitzicht daar is.

Niemand. Ik vergeef nogal snel.

Denk altijd positief. Daarmee kun je veel dingen beïnvloeden.

Train hard, win easy.

www.lornahkiplagatfoundation.nl

Volgende week:

Mohammed Mohandis

Onderwerpen