Spring naar de content

GroenLinks: ‘Balkenende moet ruzie met België sussen’

Premier Balkenende moet zich ‘een goede buurman’ betonen en duidelijk maken hoe de verstoorde relatie met België kan worden hersteld, vindt GroenLinks. De partij snapt niet dat terwijl Vlaamse politici ‘over elkaar heen buitelen’ over de vertraging van de werkzaamheden aan de Westerschelde, het aan de kant van ons kabinet ‘oorverdovend stil’ blijft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Waar gaat het over? In 2006 sloot de Zeeuwse PvdA-gedeputeerde Thijs Kramer het volgende akkoord: de Westerschelde wordt uitgebaggerd zodat de Antwerpse haven weer goed bereikbaar is. Ter compensatie wordt op een andere plek in de Westerschelde 600 hectare ‘nieuwe’ natuur gemaakt: de Hedwigepolder wordt onder water gezet. Zeeland zou ook nog 300 miljoen euro ontvangen.

Kramer kwam kort daarna tijdens een vakantie in China onder een rotsblok, en overleed. Toen werd er door de Tweede Kamerfractie van de PvdA bedacht dat er toch nog eerst naar alternatieven moest worden gekeken, in plaats van de polder onder water te zetten. De milieubeweging ging naar de Raad van State, die de beweging gelijk gaf. Zodoende kon er niet worden begonnen met de baggerwerkzaamheden, wat de Belgen weer woedend maakte.

GroenLinks wil dat Balkenende de Belgen laat weten dat Nederland het hele Scheldeverdrag netjes zal uitvoeren, met inachtneming van de Europese regels voor natuurcompensatie. De Kamerleden Ineke van Gent en Kees Vendrik hebben Kamervragen gesteld over de kwestie.

Onderwerpen