Spring naar de content

De Leeuw van de Senaat is dood

Met het overlijden van Edward Moore Kennedy is een tijdperk afgesloten. De droom van de Kennedy’s is nu definitief voorbij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ted Kennedy was de laatste van de Vier Broers. Zijn oudste broer Joe verloor zijn leven toen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bommenwerper ontplofte, broer John werd neergeschoten in Dallas en Robert Kennedy werd vermoord door een boze Palestijn. ‘Teddy’ – het is altijd het lot van de jongste om een koosnaampje te krijgen –  werd door het lot aangewezen om de vlam van de familie Kennedy verder te dragen.

Hij deed dat in eerste instantie met tegenzin, later lukte het hem. Ook al kende hij zijn zwakke momenten. Een groot zanger was Ted Kennedy niet, overigens . Een fel debater weer wel. Het incident bij Chappaquiddick heeft hem natuurlijk ook altijd achtervolgd. Desondanks was hij de meest progressieve van de hele familie. Kennedy heeft een lans gebroken voor de zwarten, de homo’s en de zwakkeren van de samenleving. Amerika zal Ted missen. De oudste senator, Robert Byrd, bracht het als volgt onder woorden (Kennedy leefde toen nog).

Als u tijd en zin heeft moet u zeker even kijken naar de mooie presentatie die de Washington Post heeft gemaakt over Kennedy. De laatste grote toespraak van de Leeuw van de Senaat vindt u hier. Het is een trieste dag. Ted Kennedy is niet meer. De droom van Camelot is definitief voorbij. But the dream lives on.

Onderwerpen