Spring naar de content

‘De grootste hoeft niet de beste te zijn’

Het is dit najaar weer tijd voor de Dutch Bloggies. De jaarlijkse verkiezing voor de beste weblogs op Nederlandstalig grondgebied. Weblog-veteraan Jeroen Mirck is juryvoorzitter. Sinds kort werkt hij voor het pas opgerichte VARA-blog DeJoop.nl. Vragen over de onafhankelijkheid doemen op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Meneer Mirck, u schrijft op uw eigen weblog en bent nu voor de VARA gaan werken. Hoe onafhankelijk bent u?
“De Joop kan helemaal niet meedoen. Dat weblog gaat pas in oktober online. Verder zijn er duidelijk regels over dit soort zaken.”

Vertel.
“Vorig jaar, toen ik zelf ook al in de jury zat, waren de reglementen nog heel streng: schreef een jurylid wel eens voor een blog, dan deed die blog niet mee. Een glasheldere richtlijn, maar veel bekende blogs konden daardoor niet meedingen naar de prijzen. Dat vonden we jammer, want gastbloggen is een goed gebruik in de bloggerswereld. Zelf lever ik bijvoorbeeld onregelmatig bijdragen aan De Nieuwe Reporter. Als deze site in de race is voor een Bloggie, dan zal ik niet meestemmen. Maar ze moeten wel mee kunnen doen. Het was natuurlijk uitgesloten geweest dat De Joop mee had kunnen doen met mij als juryvoorzitter. Of andersom. Maar daar is dus geen sprake van.”

Noem eens een paar weblogs waarvan jij denkt: ‘die zijn goed bezig’.
“Dan denk ik aan Bizz. Een zakelijk weblog dat een goede tone of voice heeft gevonden. Revu heeft zich de laatste tijd ook goed ontwikkeld. Daar gebeurde eerst weinig mee, maar het is nu een volwaardig weblog aan het worden.”

Weblog GeenStijl liep enkele jaren weg met heel veel prijzen. Gaat dat nu weer gebeuren?
“GeenStijl heeft soms dingen die niks voor mij zijn. Maar ik lees ze wel, het is vakwerk. Maar je wint niet per definitie omdat je de grootste bent.”

Dan nu de hamvraag. Hoe doet HP/De Tijd het online?
“Twee maanden nadat hoofdredacteur Jan Dijkgraaf aantrad kon ik nog steeds het hoofdredactioneel van zijn voorganger op de website lezen. Volgens mij hebben jullie inmiddels enige vooruitgang geboekt.”

Onderwerpen