Spring naar de content

C2000; Guusje ter Horst heeft een probleem

Goedemorgen. Heeft u gisteren Zembla gekeken? Maakt niet uit, HP/De Tijd praat u bij. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst heeft namelijk een probleem. En een bijkans huilende directeur-generaal helpt daar bepaald niet bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Nee beste lezer, C2000 is geen videosysteem van Philips, maar het state of the art communicatie systeem van onze gezamenlijke hulpdiensten. Maar onderzoeksprogramma Zembla onthulde gisteren eventjes haarfijn dat het voor geen meter werkt. Zowel na de crash van het Turkse toestel in februari als wel bij de rellen bij het concert in Hoek van Holland faalde het systeem op groteske wijze. Agenten die geen contact kregen met de meldkamer terwijl zij werden belaagd door hooligans, ambulancechauffeurs die niet wisten naar welk ziekenhuis zij moesten rijden terwijl zij net zwaargewonden uit de polder van Schiphol hadden gehaald.

Zeer pijnlijk was het optreden van Directeur Generaal-Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken  Dick Schoof. De Zembla-verslaggevers legden hem het vuur dusdanig na aan de schenen dat het wel leek alsof hij ging huilen. Toen bleek dat minister Ter Horst, zijn directe baas, ook nog eens een brief had verstuurd over de problemen met het systeem waar hij de inhoud niet van wist werd het echt pijnlijk. Vermoedelijk zal Schoof het veld moeten ruimen. Als hij al niet uit eigen beweging opstapt.

Meest opmerkelijke is dat de media gisteren een persbericht kregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken waar de volgende zin in stond: “Tijdens de rellen bij Hoek van Holland waren er overigens geen dekkingsproblemen op en bij het strand; C2000 was toen technisch volledig operationeel.” En daar denken ze in Rotterdam dus anders over. U begrijpt, Ter Horst heeft wat uit te leggen. CDA-Kamerlid Coskun Çörüz heeft inmiddels om opheldering gevraagd.

Onderwerpen