Spring naar de content

Den Haag anno 1975: toen was gezuip heel gewoon

Openbare dronkenschap in Den Haag? Anno 2009 eindig je op de [[popup file=”2009-09/herodrinkman.png” description=”voorpagina” align=”inline” ]] van De Telegraaf en moet je je voorman laten zweren dat je nooit meer een voet in die bierhal zet. Back in the seventies was dat wel anders. Toen PvdA-minister Jan Pronk zijn auto in beschonken toestand in een greppel parkeerde, namen allerlei derdewereldclubs het voor hem op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

In 1975 reed Pronk in dronken toestand zijn auto in een greppel. De minister van Ontwikkelingssamenwerking liep een butsje op, maar kon gewoon aanblijven. Er werd wel meer gedronken in het Kabinet Den Uyl, zo gaf Pronk ook [[popup file=”2009-09/afbeelding_13_copy4.png” description=”zelf toe” alt=”Pronk in Nieuwe Revu, 2007″ align=”inline” ]] in 2007. De Derdewereldorganisaties waren echter bang dat het incident de vijanden van Pronk een instrument zou geven om hem ‘te wippen’.

Lees hieronder de brief die het gezelschap naar Den Uyl wilde sturen (met dank aan onderzoeker Peter Siebelt). Met Pronk liep het overigens goed af, hij bleef minister. Tegenwoordig is hij geheelonthouder, hardloper en runt hij een worstelschool.   

(Brieven niet leesbaar? Bekijk ze dan [[popup file=”2009-09/brief_pronk_1_copy1.jpg” description=”hier” align=”inline” ]] en [[popup file=”2009-09/brief_pronk_2_copy1.gif” description=”hier” align=”inline” ]].)  

Onderwerpen