Spring naar de content

Jan Pronk: ‘Fout begonnen met breken verkiezingsbelofte Bos’

Door alle commotie rond de omvallende DSB-bank verschijnt het wankelen van de PvdA iets minder prominent in de media. Gelukkig is partijcoryfee/acteur Jan Pronk niet te beroerd om in het AD daar verandering in te brengen. “De fout is begonnen met de gebroken verkiezingsbelofte van Bos.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Als iemand beeldbepalend is geweest voor de teloorgang van de PvdA is het wel de stuntelende fractievoorzitter Mariëtte Hamer. Wouter Bos had nog zo gezegd dat zij niet verder beschadigd mocht worden. En toch kan Pronk het niet laten:

“Ze is niet sterk in debatten. Ze verliest het van scherpe debaters als Pechtold, Halsema en Kant. Dat is erg, want zo brokkelt het vertrouwen in de PvdA verder af.” Maar ook Diederik Samsom moet het ontgelden. “Samsom is ook niet perfect. Zie die e-mail met interne kritiek die hij breed heeft verspreid. Vind je het gek dat die uitlekt? Dat is gewoon een fout.” Gelukkig voelt de geplaagde Hamer zich in ieder geval nog gesteund door de fractie.

Maar waar ligt nu precies de fout volgens Pronk? Wie is de hoofdschuldige van het verval? “Bos had op de plek van Hamer moeten zitten! Hij is gekozen als nummer 1 van de partij en die rol moet hij ook vervullen. Dat kun je alleen doen als fractievoorzitter. Dat beloofde hij ook voor de verkiezingen, maar hij is toch het kabinet in gegaan. Daar is de fout begonnen. Hamer blijft zo altijd tweede keuze. Niks aan te doen. Bos heeft haar in deze positie gebracht.”

Maar niet alleen Bos krijgt weer de zwartepiet toegespeeld. Het zit in de hele partij niet goed. “De PvdA heeft geen goed verhaal. We zijn een uitermate nette bestuurderspartij geworden. In de tijd van Wim Kok konden mensen dat nog waarderen. Nu willen de kiezers een bevlogen politicus die zegt: hier sta ik voor. Geen politicus die vraagt: hoe zou u het gehad willen hebben?”

Volgens Pronk gaat de aftakeling verder en hij ziet dat niemand iets doet om de schade enigszins binnen de perken te houden. “Wat de PvdA nu moet doen is veertig gemeenten uitzoeken waar we absoluut de komende raadsverkiezingen niet willen verliezen. Daar moeten we alles op alles zetten. Zodat we niet helemaal worden weggevaagd. Maar ik zie niks gebeuren rond de campagne. Zo ging het ook met de Europese verkiezingen en we weten hoe die zijn verlopen,” aldus een opgewekte Jan Pronk in het AD.