Spring naar de content

Bericht uit zelfmoordhoofdstad Groningen: ‘We zijn zwaar op de hand’

Groningen is de zelfmoordhoofdstad van Nederland. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport van de GGZ. Minstens twaalf op de duizend Groningers doet minimaal een póging tot zelfdoding. We vroegen aan Groninger Driek van Wissen, voormalig Dichter des Vaderlands, waardoor hij denkt dat dit komt. “De Groninger is van oudsher nogal zwaar op de hand.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Begrijpt u dat het percentage zelfmoordpogingen in Groningen het hoogst ligt?
“Nee, zelf leef ik in Groningen zeer gelukkig. Het bestaan is hier minder gejaagd dan in de rest van Nederland. Bovendien heeft de stad een aangenaam formaat; groot genoeg om je af te zonderen, klein genoeg om bekenden te treffen.”

Wat is dan volgens u de oorzaak van het hoge zelfmoordpercentage?
“Ik denk dat het cijfer vooral wordt beïnvloed door het aantal zelfmoorden in Oost-Groningen. De mensen daar zijn erg geremd. Als er geen goede mogelijkheid bestaat om je hart te luchten, ben je eerder geneigd een touw te kopen en jezelf te verhangen.”

Is daar wat tegen te doen?
“Nee, ik denk niet dat de overheid geschikte maatregelen kan treffen. Ja, je zou zelfmoord strafbaar kunnen stellen, maar dat heeft natuurlijk weinig zin.”

Onderwerpen