Spring naar de content

Het gelijk van De Roy van Zuydewijn

“Wat een rare kwibus,” moet koningin Beatrix hebben gedacht toen ze dr. Edwin De Roy van Zuydewijn voor het eerst ontmoette. Da’s haar goed recht, het is echter niet haar recht om vervolgens haar eigen secretariaat onderzoek naar hem te laten doen. De jarenlange tirade van De Roy van Zuydewijn tegen het Koninklijk Huis blijkt wéderom terecht te zijn. De koningin zit fout.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Want we moeten het De Roy van Zuydewijn nageven: in zijn verhaal dat hij is tegengewerkt door de koningin is hij al die jaren consequent geweest. Terug in 2003 kreeg hij even genoegdoening toen het Kabinet zijn excuses aan het toenmalige paar aanbood. Het Kabinet der Koningin had, zonder medeweten van het Kabinet, de toenmalige BVD opdracht gegeven De Roy van Zuydewijn’s verleden uit te pluizen. Zelfs zijn dossier bij de Sociale Dienst werd  gelicht en de inhoud daarvan doorgegeven aan zijn schoonvader Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Allemaal weinig koninklijk dus.

De meest recente bewering van Balkenende dat de Nationale Ombudsman geen onderzoek mag doen naar datzelfde Kabinet der Koningin is nergens op gestoeld. De Tweede Kamer heeft hem namelijk jaren terug gedwongen hier zijn verantwoordelijkheid voor te nemen.

Nu blijkt dat er dus veel meer is misgegaan met het Kabinet der Koningin. Toenmalig directeur Felix Rhodius heeft navraag laten doen bij de top van het Bouwfonds waar De Roy van Zuydewijn in 2001 werkte en vroeg ook bouwsector-baas Elco Brinkman om raad over de achtergronden van De Roy van Zuydewijn.

Zo speelt deze zaak inmiddels al acht jaar. En iedere keer gaat de beerput van Oranje een beetje meer open. We zijn benieuwd hoe Jan Peter de Zwijger zich hier uit gaat praten. Want met dit ‘Het Kabinet der Koningin is hierdoor ten onrechte in een verkeerd daglicht geplaatst door de Nationale Ombudsman’ gaat hij het niet redden.

Sluiten we af met een stukje reclame. In ons 1000ste nummer – vanaf morgen in de winkel – is een van de spraakmakende interviews die HP/De Tijd in 2003 had met prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn opnieuw afgedrukt.