Spring naar de content

Eerste teken van leven Hans van Baalen via Facebook

Hans van Baalen zit op dit moment weer in het vliegtuig naar zijn volgende bestemming. Of zoals Stephan Stegweg, de rechterhand van Van Baalen, het uitdrukt: “Vervroegd afgereisd.” Hoe het met hem is en of hij zonder kleerscheuren uit Nicaragua is gekomen is onduidelijk. “We hebben na de schermutseling gisteren geen contact meer gehad.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Hans van Baalen was in Nicaragua als voorzitter van Liberal International, de Internationale koepel van liberale partijen. In die hoedanigheid zei hij het een en ander over de Nicaraguaanse democratie wat de goegemeente aldaar niet welgeviel.

“Er was gisteren sprake van redelijk fysiek geweld, maar dat werd gesust,” aldus Stephan Stegweg. “Daarna werd gedreigd om hem het land uit te zetten. Dat dat daadwerkelijk gebeurd is hebben we nu bevestigd gekregen via de facebookpagina van Emil Kirjas. Hoe het met hem gaat, weet ik niet.”

UPDATE: Generalísimo Van Baalen is alweer in Costa Rica, al zou hij daar volgens plan daar pas vanavond aankomen. Hij heeft overigens al een verslag van zijn relletje geschreven. Niet dat hij dat echt zelf heeft gedaan, want er is tot op heden nog steeds geen contact met de uitgezette politicus geweest. Toch wist, uit naam van Van Baalen, zijn webmaster te schrijven wat er nou precies was voorgevallen.

Van Baalen riep president Ortega op diens eigen grondwet te respecteren, die twee op een volgende termijnen verbiedt. Ortega tracht deze bepaling in de grondwet op illegale wijze buiten werking te stellen. Schending van mensen- en burgerrechten zijn, volgens Van Baalen, geen nationale aangelegenheid, waarop geen kritiek mogelijk is.

Volgens Hans van Baalen zijn de opvattingen van Ortega, sinds de opheffing van de DDR, geen gemeengoed meer. Hij voorspelde dat Ortega de verkiezingen zal verliezen omdat het volk van Nicaragua de corruptie en de schending van de mensenrechten door de Sandinisten zat is:  ‘Check out in 2011 Mr President’, sprak van Baalen op een druk bezochte persconferentie in het Intercontinental in Managua.

Hij werd daar zowel verbaal als fysiek bedreigd door Sandinistische activisten. Van Baalen gaf geen krimp en adviseerde Ortega niet bang voor hem te zijn ‘want ik ben ook niet bang voor u’. De liberalen die Van Baalen ontzetten scandeerden: ‘Van Baalen, hombre con cojones!’ (Van Baalen, man met ballen red.) Hans van Baalen zal op uitnodiging van de liberalen over enige maanden naar Managua terugkeren.

Van Baalen gaat dus gewoon door met zijn liberale kruistocht. Wellicht wordt zijn geplande bezoek aan Honduras ook iets korter dan hij had gedacht. Hij gaat in het onrustige land bemiddelen tussen interim-president Micheletti en de afgezette president Zelaya. Als dat maar goed gaat…

Onderwerpen