Spring naar de content

Dus toch! ‘Piraat Hans van Baalen betrokken bij staatsgreep’

Noem het keepersgeluk. Donderdagochtend berichtte HP/De Tijd als eerste medium voorzichtig over een door Hans van Baalen georkestreerde staatsgreep in Nicaragua. De VVD-Europarlementariër ontkende. Hij had president Daniel Ortega slechts ‘opgeroepen diens eigen grondwet te respecteren’. Nu slaat de president terug in de sandinistische krant El 19. Lang verhaal kort: ‘piraat’ en ‘schurk’ Johannes van Baalen heeft wel degelijk hoge militairen gepolst over de kansen van een coup. Hadden we het dan toch bij het rechte eind?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

De krant schrijft dat Van Baalen onder valse voorwendselen contact zocht met de militairen. Hij zei de legertop te willen feliciteren met hun 30-jarig bestaan. Maar, zo schrijft EL 19: “Het doel van de bijeenkomst was echter onze strijdkrachten overtuigen van het plegen van een militaire coup, net als de militairen in Honduras hebben gedaan.”

Van Baalen ontkent wederom. Tegen het ANP zei hij eerder vanavond: “Ortega spreekt vaker nonsens. Dit is onzin in het kwadraat.” En: “Als Ortega zijn eigen militairen niet meer vertrouwt, dan is dat aan hem. Hij is kennelijk angstig geworden, nu ik daar vier liberale partijen heb verenigd die nu samen een meerderheid vormen.”