Spring naar de content

Wat is de groenste plek in Amerika? New York City!

Terwijl meer dan 15.000 onderhandelaars, politici, journalisten en activisten ach en wee klagen op de Klimaattop in Kopenhagen, geven ze in New York het goede voorbeeld. Schrijver David Owen selecteerde de stad als groenste plek van heel de VS. Pardon?!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Twee jaar terug koos zakenblad Forbes het kleine Vermont nog als schoonste staat. De Green Mountain State is vergeven van bomen en boerderijen en er wonen slechts 620.000 mensen op een oppervlakte van ruwweg tweederde van Nederland (26 mensen per vierkante kilometer).

Onzin, zo redeneert Owen. New York City is met zijn 8 miljoen inwoners de groenste plek in het land. Alleen al op Manhattan wonen 1,6 miljoen mensen op 87,5 km2 (dat is 27.500 per km2) en de metropool is daarom juist groen. De gemiddelde inwoner van Vermont verbruikt bijvoorbeeld 5,7 liter benzine per dag, terwijl men op Manhattan minder dan één liter p.p. nodig heeft.

Verder wonen New Yorkers veel kleiner en gebruiken ze aanmerkelijk minder energie. Meer weten? Owen heeft een boek geschreven met de typisch Amerikaans lange titel Green Metropolis: Why Living Smaller, Living Closer, and Driving Less are the Keys to Sustainability.

Onderwerpen