Spring naar de content

Plasterk versus Verdonk: ‘Wij zijn hier niet in Noord-Korea’

U zult het zich ongetwijfeld nog herinneren; twee weken terug was het land in rep en roer vanwege het kerstbomenbeleid van de Haagse Hogeschool. De kerstboom leidde uiteraard tot de onvermijdelijke Kamervragen. Een deel daarvan is is inmiddels beantwoord. Onderwijsminister Ronald Plasterk laat zich weer eens van zijn geestige kant zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Verdonk vond het niet-plaatsen van de kerstboom een grove schande. Dat de onderwijsinstelling de boom niet plaatste om ‘het internationale karakter en de diversiteit binnen de school te benadrukken’ geloofde zij niet, er zat wat anders achter. “Deelt u de mening dat de etnische achtergrond van een aantal studenten van de Haagse Hogeschool geen reden kan zijn om geen kerstboom te plaatsen?” wilde zij van Plasterk weten. Die mening deelt hij, maar: “Overigens was dat hier ook niet het geval. De voorzitter van het College van Bestuur van de Haagse Hogeschool heeft mij verzekerd dat er geen relatie is tussen de achtergrond van studenten en de plaatsing van deze ene kerstboom.”

Opmerkelijker nog is dat er wel degelijk kerstbomen in de Haagse Hogeschool staan, 82 stuks maar liefst. Vervolgens pleitte IJzeren Rita ervoor dat op iedere school in Nederland een kerstboom komt te staan. En dat ging de minister van Onderwijs een stap te ver: “Nee, dit is aan de scholen, ons land heeft geen van overheidswege verplichte feestversiering. Wij zijn hier niet in Noord-Korea.”

Oók de PVV stelde kamervragen over de kwestie, maar die zijn nog niet beantwoord. Dat is ook niet erg want we weten toch al het antwoord op de vraag of Kerstboom-gate een voorbeeld is van de voortschrijdende islamisering van Nederland. Nee dus.