Het tv-moment van 2009

Bert van der Veer 30 dec 2009 Politiek

Wat waren de hoogtepunten – die ook heel wel dieptepunten konden zijn – in het tv-aanbod van 2009? Regisseur Bert van der Veer blikt terug.

Een nachtlang waakte Cuddy, de directrice van het Princeton Plainsboro Teaching Hospital, over haar voorname werknemer, de forensisch arts en medisch genie, Greg House. Door overmatig tylenolgebruik was hij gaan hallucineren; er moest worden afgekickt. Het werd ochtend en Cuddy moest nu toch echt de babysitter gaan aflossen. Maar toen, bij het afscheid, gebeurde het. Vijf seizoenen hadden de twee om elkaar heen gedraaid en nu kwam het tot een wilde zoenpartij waarbij Cuddy niet kon wachten om zich van haar kleren te ontdoen.

Ik was in shock. Het was 26 november 2009 en ik had mijn hoogstpersoonlijke tv-fragment van 2009 te pakken. Een week later bleek die hele vrijpartij een hallucinatie van House te zijn geweest…
Het TV-Moment van het Jaar
mag dan door de VARA zijn wegbezuinigd, SBS laat het tegenwoordig democratisch bepalen door kijkers. Maar wat ons betreft kan de geschiedenis toch maar beter door kenners worden geschreven. Dit zijn de vijftien hoogtepunten van 2009.

15. DE DOORBRAAK VAN SUSAN BOYLE

Britain’s Got Talent, 11 april
Everybody was against you,” zei jurylid Amanda Holden. Maar het was erger: niet alleen iedereen, maar alles was tegen Susan Boyle. En daar hadden de makers van Britain’s Got Talent alles aan gedaan. “Small and rather shubby, with a squashed face, unruly teeth and unkept hair,” schreef The Guardian. Voor Susan geen metamorfose, zelfs het jurkje kon ze zelf meebrengen. Ze werd voor haar optreden ook nog eens neergezet als een zielig vrouwtje: werkloos, vrijgezel, zelfs nooit gekust, de kat Pebbles als enige levensgezel. Maar toen Susan Boyle I dreamed a dream uit Les Misérables inzette, ging de jury in verbijstering plat. De finale verloor Susan Boyle van het groepje Diversity. Haar vertrouwde leven was ze al eerder kwijt geraakt.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Reageer op artikel:
Het tv-moment van 2009
Sluiten