Spring naar de content

Piet Paulusma: ‘Volgende week schaatsen op natuurijs’

Nederland heeft koorts! Er is een koudefront op komst en dat zou zomaar eens kunnen leiden tot een Elfstedentocht. Wordt de Tocht der Tochten binnenkort verreden of houden we het bij  de ijskoude herinnering? De Friese weerman Piet Paulusma verwacht dat we binnenkort de schaatsen onder kunnen binden. En was hij nou laatst dronken tijdens zijn weerpraatje?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Meneer Paulusma, giet it oan?
“Je weet dat ik adviseur ben van het Elfstedenbestuur ben en dat ik een heel goed ijsmodel heb, maar ik kan daar helemaal geen uitspraak over doen.”

Hoezo niet?
“Ik woon hier in Harlingen aan de Bolswardervaart. Dat ligt aan de Elfstedenroute, maar ik zie alleen maar water.”

Er is extreme kou aangekondigd?!
“Maar dat is al getemperd, dat wordt matige vorst. Wat je bij een Elfstedenwinter nodig hebt, is minimaal twee weken matige tot strenge vorst en overdag ook dik onder nul. Maar dat hebben we niet en het ijs ligt er ook niet.”

En als het nog wel heel hard gaat vriezen?
“Het is van veel factoren afhankelijk. Als de winter komt met een pak sneeuw dan krijg je het 1987-effect. In dat jaar kwam er een laag sneeuw van 20 tot 30 centimeter sneeuw op heel dun ijs. Dan kun je het vergeten. Er was toen dikke, dikke vorst, maar de sneeuw strooide roet in het eten.”

Maar de Tocht der Tochten?
“Er moet eerst 8 tot 10 centimeter ijs liggen, dan ga ik pas praten over een Elfstedentocht.”

Kan Nederland binnenkort de schaatsen uit het vet halen voor een natuurtocht?
“Volgende week gaan we zonder meer op ijsbanen schaatsen, misschien zondag al wel. Aankomende weken zullen we ook op natuurijs kunnen schaatsen, zeker in het noorden. Maar het is niet allemaal betrouwbaar. Als je op buitenwater gaat schaatsen, volg dan altijd de ijswegencentrales.”

Hoe zit dat met uw vermeende dronkenschap tijdens Piets Weerbericht?
“Van de zomer toen had ik een kaakontsteking en een spiertje in mijn lip die niet goed werkte én keelontsteking. Voor de opname drink ik nooit. Als ik drink, doe ik dat in mijn stamkroeg en neem ik de taxi naar huis.”

En vorige week?
“Als je het filmpje ziet, de opname was gewoon slecht en ik moet de microfoon tegen mijn lip houden, waardoor hier en daar wat woorden die wat onduidelijk werden. Het was een kwestie van beeld en geluid. Dat is het verhaal!”