Spring naar de content

Undercover bij de PVV


MET UPDATES – HP/De Tijd-verslaggeefster Karen Geurtsen verbleef bijna vier maanden undercover bij de Tweede-Kamerfractie van de PVV. Doel: onderzoeken hoe ‘gevaarlijk’ de partij van Geert Wilders nu écht is. In de HP/De Tijd die morgen verschijnt, schrijft ze over het hoe en waarom van deze moeilijke missie én de eerste kennismaking met Wilders’ keurkorps en de leider zelf. Hier alvast een voorproefje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

Ik had hem kunnen doden. Ik had hem zelfs tientallen keren kunnen doden. Tijdens mijn eerste dagen als stagiaire bij de PVV kreeg ik een dagpas en gingen mijn tas en ik elke keer dat ik het Tweede Kamergebouw in wilde door de scanner. Toen ik na twee weken een permanente pas kreeg, mocht ik gewoon doorlopen. En dat terwijl Geert Wilders, mijn hoogste baas, de strengst beveiligde man van Nederland heet te zijn.

Gek vond ik dat gebrek aan controle. Mijn collegaatjes vonden dat ook. “Ik zou zo een bom mee kunnen nemen,” zei een van hen. Mijn ‘bom’ was mijn pen.

(…)

Ik had geluk: op 31 augustus, de dag voor mijn eerste officiële werkdag als stagiair bij de PVV én de eerste als volwaardig redactielid van HP/De Tijd, was het jaarlijkse fractie-uitje, op de Gouwzee. En ik mocht mee. Kon ik meteen zien of de PVV een homogene club is.

Op de kade van Monnickendam werd ik bijna van mijn sokken gereden door drie zwarte bolides. Er sprongen breedgeschouderde mannen met ‘oortjes’ uit. Ze keken even spiedend rond en besloten toen dat de kust veilig was. Het rechterachterportier van de middelste auto zwaaide open, een overbekende haardos werd zichtbaar. Daar was hij dan: Geert Wilders, de ster van de show.

De PVV-leider stapte op de gereedliggende Zeeuwse klipper, een klassiek zeilschip uit 1911. Hij schudde links en rechts wat handen en vervoegde zich op het voordek bij twee vertrouwelingen: de Kamerleden Martin Bosma en Teun van Dijck. Bosma was gehuld in een grijze sweater met de tekst ‘Israel Defense Forces’. Zijn baas ging aanmerkelijk minder casual gekleed. Hij droeg een zwart pak over een wit overhemd; alleen de stropdas ontbrak.
Ik ging ook aan boord, en voegde me bij een clubje twintigers, de andere stagiairs.

Het hele artikel staat in de HP/De Tijd die morgen in de winkel ligt. Fotografie: Leonard Fäustle

UPDATE, 14.19 uur – Verslaggeefster Karen Geurtsen zal vanavond in NOVA haar undercoverperiode toelichten.
UPDATE, 19.03 uur – Geert Wilders laat via Twitter weten wat hij van HP/De Tijd vindt.

Onderwerpen