Spring naar de content

Elfstedenkoorts

Elke week op de website: één artikel uit HP/De Tijd. Deze keer het wekelijkse een-tweetje tussen Jan Dijkgraaf en Michiel Blijboom, waarin de heren deze keer enigszins last hebben van Elfstedenkoorts én Wesley Sneijder onder de loep nemen. “Of je Wesley Sneijder ook zo’n over het paard getild straatratje vindt.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Dijkgraaf: Blijboom, ik heb er zin an, 2010. De Olympische Winterspelen in Vancouver, het WK voetbal in Zuid-Afrika, de start van de Tour de Dopage in Rotterdam… En het zou mij niks verbazen als we deze maand óók nog een Elfstedentocht mogen begroeten. Daar heb ik nog wel het meeste zin in, want het wordt tijd dat de laatste winnaar naar een andere naam luistert dan ‘Henk Angenent’. Het is vandaag op de kop af 4750 dagen geleden dat die nukkige spruitjeskweker voor het laatst, tegen betaling door De Telegraaf, een flauw glimlachje produceerde. Ik snak naar een winnaar die gewoon oprecht blij en tevreden is. Die Den Menschen Vreugd’ Brengt, om het eens deftig te zeggen.

Blijboom: Ogenblikje, eerst een handdoek. Kom net uit het zwembad, zie je. Even wat zand van me afgespoeld, want heb de hele middag aan sand tobogganing gedaan. Je weet wel, zandsurfen. Het zweet gutste van m’n lijf en ja, daar willen die goudgele korrels wel aan vastplakken! Zo, nu maar een ijskoude Cascade Green uit de koelkast trekken, dat goddelijke bier uit Tasmanië. Kim Clijsters heeft hier om de hoek trouwens met 6-2, 6-1 van de Italiaanse Tathiana Garbin gewonnen. Oef, dat die meiden kunnen tennissen, in deze hitte!

Dijkgraaf: Hitte? Man, waar zit je?

Blijboom: Brisbane, Australië. Hartje zomer hier, perfect. Je kunt een ei bakken op de motorkap van je Holden. Dus de laatste namen die ik wil horen zijn die van Henk Angenent, Evert van Benthem en Reinier Paping. Maar is het dan echt zo koud bij jullie?

Dijkgraaf: Zondag noteerden we -14,4 graden Celsius in Stavoren. Dat het in Dokkum dezelfde nacht maar net onder nul was, is zo’n zuurpruimennuancering waar ik dit jaar niks mee kan. Als één ding nog kan voorkomen dat it oan giet, is het dat pak sneeuw dat afgelopen weekend viel. Wij hadden in onze achtertuin in Eesterga 9,5 centimeter van die witte zooi. Slecht nieuws voor de ijsvloer, dat snap je. Ik ga er overigens van uit dat je meteen terugvliegt als de Elfstedentocht wordt gehouden. Want ik ken je, Blijboom. Jij hebt uiteindelijk ook meer met de jongens van de gestampte pot – ik noem een Yep Kramer – die even 200 kilometer schaatsen en daarna niets liever doen dan op een andere dan hun eigen vrouw duiken, dan met die over het paard getilde voetballertjes – ik noem een Wesley Sneijder – die nog te bedonderd zijn om hun eigen creditcard te dragen, laat staan hun sporttas. Of niet soms?

Blijboom: Jezus, 127 all out tegen Pakistan! Zo slecht hebben die Aussies volgens mij in geen jaren meer gepresteerd! Eh, wat zei je?

Dijkgraaf: Kun je even stoppen met die B-sporten, Blijboom? Verplaats je even in de Blijboom die ik op 22 mei 1996 met tranen in de ogen op een tribune in Rome zag zitten, toen de heren Silooy en Davids ervoor zorgden dat niet Ajax maar Juventus de Champions League won.

Blijboom: No worries, mate. Maar kun je dan nog wel even exact herhalen wat je daarstraks zei? Ik ving het maar half op. Wíe moet er op de vrouw van Henk Angenent duiken?

Dijkgraaf: Of je Wesley Sneijder ook zo’n over het paard getild straatratje vindt.

Blijboom: Als ik De Telegraaf mag geloven is-ie dat geenzins. Fantastische reportage was dat een paar weken geleden, van de hand van Wilma Nanninga. Uit eten met de hele Sneijder-clan plus Yolanthe. Achter een gordijn in het vip-gedeelte van een trattoria. Wat Wesley daar volgens sportcoryfee Nanninga liet zien, had niets met rattengedrag te maken. De zin “Hij legt lekkere gerechtjes op haar bord” zal me tot in lengte van dagen bijblijven. En dan die passage over die rozenverkoper… Het is winter, het is koud, het is een paar dagen voor Kerstmis en Wesley Sneijder koopt ALLE rozen van een bloemenhandelaar op – en geeft die aan de verbouwereerde Yolanthe. “Kan die man tenminste ook lekker naar huis.” Wat vind je van zo’n staaltje übersociaal gedrag? Zo doen ratten niet, hoor! Nee, die Wesley deugt. Daar heeft Yolanthe een lot uit de loterij mee gescoord.

Dijkgraaf: Benieuwd wanneer ze overstapt op het volgende lot. Maar los daarvan: dat is toch zwaar over the top? Dat zie ik Henk Angenent niet doen voor zijn Sannah.

Blijboom: Sannah! Die naam moet ik dus noteren voor als het bij jullie écht gaat vriezen…