Spring naar de content

Frans Lomans nieuwe hoofdredacteur van Revu

Panorama-hoofdredacteur Frans Lomans (54) gaat Revu erbij doen. Hoewel de huidige Revu-chef Altan Erdogan nog tot half maart blijft zitten – per 1 april start hij als hoofd informatieve programma’s bij de VARA – begint Lomans maandag al met gesprekken met redacteuren. “Een stuk of negen, tien verslaggevers kunnen opnieuw solliciteren naar functies. Die gesprekken voer ik.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Precies een week geleden werd bekend dat Erdogan vertrekt. Nog diezelfde dag vroeg uitgever Eric Ariëns of Lomans hem wilde opvolgen. Lomans was, voordat hij in 1998 Sportweek ging leiden, jarenlang adjunct-hoofdredacteur van – toen nog – NIeuwe Revu.

Eervol, om gevraagd te worden?
Frans Lomans: “Ja, heel eervol. Dinsdagavond heb ik een uur en een kwartier met de redactie gepraat en om een onvoorwaardelijke liefdesverklaring gevraagd. Daar moesten ze nog twintig minuten onderling over praten, maar toen gingen ze akkoord.”

Een record, want de Revu-redactie staat niet bekend als gemakkelijk.
“Dat valt volgens mij wel mee. Dat kat-uit-de-boom-kijkerige is wel logisch als je ziet hoe er de laatste jaren met ze is gesold. Kijk alleen maar naar het aantal hoofdredacteuren dat ze in de 21ste eeuw hebben gehad.”

Lag de Panorama-redactie nog dwars?
“Nee. Die had het ook mogen veto’en – net als mijn vrouw – maar de redactie vindt het geloof ik wel spannend dat ik dit ga doen.”  

Uw voorganger Altan Erdogan wil dat redacteuren een soort content managers worden. Is dat ook uw manier van werken?
“Nee, dat is bijna het tegenovergestelde van mijn manier van werken. Maar er ligt een plan dat door 83 ondernemingsraden is goedgekeurd, dus aan de essentie ga ik niet meer tornen.”       

Kent u nog Revu-redacteuren uit uw eerste periode?
“De redactieassistente – en twee eindredacteuren. De rest is nieuw. De rokers ken ik wel.”

Wanneer begint u?
“In principe maandag al. Altan blijft het blad leiden tot half maart, maar een stuk of negen, tien verslaggevers kunnen opnieuw solliciteren naar functies. Die gesprekken voer ik.” 

Krijgt u nu een dubbel salaris?
“Over persoonlijke voorwaarden hebben we het nog niet gehad. Om één of andere stomme reden heb ik daar niet of nauwelijks over nagedacht. Ik vind het vooral heel eervol. Intuïtief heb ik de overtuiging dat er nog een toekomst is voor Revu.” Dan, lachend: “Als me dat lukt neem ik aan dat ik wel een standbeeld krijg of zo.”

Onderwerpen