Drie meesters en één juf

import onder de gordel 15 jan 2010 Cultuur

De sociëteit van het Amsterdamsch Studenten Corps, op de avond in kwestie tijdelijk in Siberië gelegen, was het decor voor de presentatie van het boek Meesters van Twan Huys. Het gaat hier om een bundeling van veertien gesprekken die de tv-presentator in NOVA College Tour voerde met beroemdheden uit alle windstreken van de aarde, als altijd ten overstaan van een studentenpubliek. Opvallende namen in de bundel zijn die van Microsoft-CEO Steve Ballmer, Hollywood-fenomeen John Malkovich en de v/h koninklijke bomentolk Irene van Lippe-Biesterfeld.

Dit illustere drietal moest verstek laten gaan bij de uitreiking, maar in hun plaats waren minstens zo klinkende namen. Het spreekt vanzelf dat de Limburger Huys een groot bewonderaar is van de Brabander Hans Teeuwen, die dan ook meteen in de allereerste uitzending de gast was. Het meesterlijke gesprek was vooral veel klein bier over collega-megalomaan Freek de Jonge, want de pikorde in het cabaret wordt traditioneel gemeten aan de vaardigheid waarmee je je vakbroeders van het podium af kunt pissen. Daags na de uitreiking werd bekend dat Teeuwen door de JOVD was uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar, een eer die Neelie Kroes (hier naast oppergeneraal Peter van Uhm) een jaar eerder ten deel was gevallen. De amusantste anekdote in de bundel gaat over het etentje van Ballmer met Kroes. De Microsoft-baas wenste desgevraagd bij McDonald’s te lunchen, maar in Neelies residentie Wassenaar was een dergelijk lustoord niet voorhanden. Daarop reed het gezelschap naar De Beukenhof in het verderop gelegen Oegstgeest, waar sterrenkok Cees Helder met veel moeite overgehaald werd om hamburgers te bakken voor de hoge Amerikaanse gast.

Geruchtmakend was ook de uitzending met Gerard Spong, die waarin de rechtszaak tegen Geert Wilders werd voorgekookt. Een en ander gebeurde op initiatief van student Timo Eekhoudt, die een aanklacht had ingediend tegen de PVV-voorman. Eekhoudt moest in de uitzending nogal onnozel aan Spong vragen wat hij die duivelse Wilders eigenlijk ten laste moest leggen. Spong is vervolgens niet te beroerd zo’n bijgoochem dat ook nog voor te kauwen.


Eveneens succesvol maar desondanks niet in de bundel is Annemarie van Gaal, groothandelaar in tijdschriften en Chaneltassen. Voorts is zij de auteur van het handboek Succes, voor wie het ook eens wil proberen. Links staat haar levenspartner Frans de Vlieger, van de beroemde Vlieger-dynastie, waarbij broer Erik overigens doorgaans net even wat hoger aan het firmament hangt.

Dé supernova van de avond was natuurlijk Prometheus-baas Mai Spijkers, want waar auteurs komen en gaan en sterren stralen en sneuvelen is de boekenbaas het enige echte blijvertje, op zijn vertrouwde plek achter de kassa.

tekst en foto’s Jan Zandbergen

Reageer op artikel:
Drie meesters en één juf
Sluiten