øndercøver

import blijboom en dijkgraaf 15 jan 2010 Cultuur

Blijboom: Dijkgraaf, hé Dijkgraaf, is u daar nog? Sorry, ben een half uur te laat, geloof ik…

Dijkgraaf: Eenendertig minuten om precies te zijn. Geen probleem, kerel.

Blijboom: Duizendmaal excuus, maar dat komt: ik ben nog steeds in Australië en onderweg van Brisbane naar Sydney, op de Pacific Highway…

De Brouwer: Goedemorgen heren.

Dijkgraaf: Huh?

Blijboom: Het is hier al bijna avond.

Dijkgraaf: Wie bent u in vredesnaam?

De Brouwer: O sorry, ik zal mij even voorstellen. Freek de Brouwer is de naam, undercoverjournalist. Ik kom een beetje infiltreren in deze rubriek.

Blijboom: Wacht even…

Dijkgraaf: Je bent undercoverjournalist en je maakt je meteen als zodanig bekend?

De Brouwer: Ja, dat is wel zo netjes, vinden wij bij de NRC. Altijd eerlijk met open vizier strijden. Dat zouden overal de mores moeten zijn.

Dijkgraaf: Scheer je weg, De Brouwer!

Blijboom: Ja, moven!

De Brouwer: Sorry heren, ik wist niet dat het zo gevoelig lag. Neemt u mij alstublieft niet kwalijk. Een prettige dag nog verder.

Dijkgraaf: Waar waren we gebleven?

Blijboom: Op de Pacific Highway.

Dijkgraaf: O ja. En ik bij ‘geen probleem’. Ik heb rustig kunnen genieten van het EK schaatsen voor allrounders in Hamar. Voor de fijnproever was het hoogtepunt overigens niet op, maar naast de baan te vinden. Daar zat, tussen het gewone volk op de tribune, Peter Mueller. Je weet wel, de olympisch kampioen van 1976 op de 1000 meter. Die later als schaatscoach olympisch goud won met Bonnie Blair, Dan Jansen en Marianne Timmer. Enfin, je kent zijn cv. Maar voor ik nu doordraaf: je hebt daar down under toch wel meegekregen wat er onlangs met ‘m gebeurd is, in Noorwegen?


Blijboom: Mueller kennende zal hij zijn handjes wel weer ergens down under hebben gehad.

Dijkgraaf: Nee, joh, voor het eerst in zijn leven juist niet! Hij had de Noorse schaatsdame Maren Haugli slechts seksueel geïntimideerd. Dat was de derde keer dat hij in de fout ging, want eerder had Mueller zijn pupil Mari Hemmer een lui dikkerdje genoemd, en over Rikke Jeppson zei hij dat ze een schande voor de schaatssport is. Dat hij Maren Haugli seksueel intimideerde, was voor de Noorse schaatsbond driemaal scheepsrecht. En hij werd ontslagen. Iets meer dan twee maanden voor de Winterspelen raakte de enige Noorse medaillekandidaat, Hvard Bøkko, dus zijn trainer/coach kwijt. Terwijl het voor de Noren nauwelijks nieuws kon zijn dat Peter Mueller aan werkelijk elke vrouw met blond haar vraagt of ze oraal dingen met zijn jongeheer wil doen (dit is een net blad, dus vandaar). Dan ben je toch naïef?

Blijboom: Het zal me allemaal worst wezen, eerlijk gezegd. Het enige ijs dat ik hier zie, heeft afwisselend een vanille-, aardbeien-, pistache- of kokossmaak. Ja, op grote afstand ga je alles in de juiste verhoudingen zien. Dat folkloristische schaatsen, daar kun je aan deze kant van de aardbol echt niet mee aankomen, hoor! Met een mondiale sport als tennis wel. Vandaar mijn vraag, op tien uur tijdsverschil van jou: is er al nieuws over het ABN Amro-toernooi in Rotterdam?

Dijkgraaf: Dat gaat door. Maar het publiek loopt er niet warm voor, want die bank van Gerrit Zalm moet zelfs tv-spotjes uitzenden om die peperdure kaarten aan de man te brengen. Daar speelt trouwens een gast in die zo je broer had kunnen zijn: een sukkelige gozer die, geloof ik, een glas cola aan Richard Krajicek probeert te slijten. Maar even terug naar het schaatsen: zie jij Marianne Timmer de Spelen nog halen? En denk je, met mij, dat voor Erben Wennemars ook nog gewoon een achterdeurtje wordt geopend?


Blijboom: Als er voor Peerke Mueller maar geen achterdeurtje wordt geopend!

Dijkgraaf: Dat is al gebeurd! Bøkko heeft hem als privétrainer aangesteld. Daarom zat hij ook op de tribune. Te coachen, want op het ijs mocht een ander de bordjes ophouden. Ene Koss. Maar goed, die Bøkko meent dus met Mueller in Vancouver voor goud te kunnen gaan en wilde op zijn thuisbaan Hamar bij het EK de toon zetten. Nou, de hernieuwde samenwerking was geen hit.

Blijboom: Want?

Dijkgraaf: Want na 300 van de 17.000 meter ging Bøkko op zijn plaat.

Blijboom: Pijnlijk! Dat bevroren water, bedoel ik. Kom, ik duik nog maar weer eens de oceaan in. G’day, mate!

Reageer op artikel:
øndercøver
Sluiten