Spring naar de content

Tim Kuik: ‘Vervolging gaat door ondanks plan FNV’

Het is wat met dat up- en downloaden van films, games en muziek. Het mag niet, maar stiekem doet bijna iedereen het. Nu worden er vermaledijde superuploaders en sofwarepiraten keihard aangepakt. Maar als het aan het FNV ligt, gaat dat snel veranderen. De vakbond pleit namelijk voor de invoering van een toeslag op het internetabonnement van enkele tientjes per jaar waarmee de auteursrechten van onder andere musici worden betaald. In het plan is ook gedacht aan het legaliseren van uploaden van werk waarop auteursrecht rust en moet een alternatief zijn voor het downloadverbod dat het kabinet wil invoeren. Tim Kuik, de directeur van Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland), gelooft niet dat hij binnenkort brodeloos wordt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Meneer Kuik, wordt na het invoeren van dit voorstel het illegale uploaden legaal?
“Het gaat om het idee de thuiskopie vergoeding uit te breiden naar downloaden voor eigen gebruik. Een heffing voor internetgebruik kan gezien internationale verdragen niet op uploaden betrekking hebben.”

Maar is het voorstel een goed idee?
“Toestemming voor verspreiding is dan ook de essentie van het auteursrecht, daar verdient een maker zijn inkomen mee.?? Of een uitbreiding van de thuiskopievergoeding naar downloaden een goed idee is, zou u aan de verschillende groepen rechthebbenden moeten vragen. Dat zijn bij muziek niet alleen artiesten, maar ook componisten, tekstschrijvers en producenten.”

U blijft  doorgaan met het opsporen de auteurspiraten?

“??Met betrekking tot illegaal aanbod op internet zal de handhaving doorgaan. Ook de verspreiding van illegale cd’s en dvd’s wordt aangepakt ondanks het bestaan van een heffing voor kopiëren voor eigen gebruik op blanco schijfjes. Zo zullen ook illegale sites en diensten die structureel gebruik maken van (de beschikbaarheid van) ongeautoriseerde content aangepakt blijven worden, ook als er een heffing is voor downloaden voor eigen gebruik.?”