Spring naar de content

Hugo Borst: ‘Ik hoop dat het kwartje bij Sneijder gaat vallen’

MET UPDATE – Wesley Sneijder is dé spil van het Nederlands elftal. Wekelijks etaleert hij bij zijn broodheer Inter Milaan zijn enorme voetbaltalent. Maar zijn geweldige steekpasses en prachtige vrije trappen wisselt hij af met grove overtredingen en vedettegedrag. Zondag kreeg hij hiervoor de rekening gepresenteerd. In de topper tegen aartsrivaal AC Milan bedankte Sneijder de Italiaanse scheidsrechter met cynisch applaus en een schamper ‘bravo’. Daarop mocht Sneijder gaan douchen. Voetbalanalist Hugo Borst ziet in het temperament van Sneijder een gevaar voor het Nederlands elftal tijdens het WK.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Meneer Borst, begint de kleine grote man niet een beetje naast zijn schoenen te lopen?
“Het gaat er om naar wie hij luistert. Ik hoopte dat hij zou luisteren naar Marco van Basten en Wim Kieft, maar die vergoelijkten bij Sport1 zijn domme rode kaart tegen AC Milan.”

Weer een rode kaart zondag, zijn tweede dit seizoen. Een teken aan de wand?
“Het is niet slim van deze jongen: Zuid-Europese scheidsrechters moet je nooit non-verbaal aanpakken. Als hij de Nederlandse arbiter Luinge zo’n cynisch applaus had gegeven, had hij hoogstens geel gekregen.”

Wat is het probleem van Sneijder?
“Deze jongen heeft een geweldig groot temperament. Ik ben een kenner, want ik heb het zelf ook. Dan kun je wel eens problemen krijgen met je zelfbeheersing. En daar ageer ik altijd tegen. Niets ten nadele van de voetballer Wesley Sneijder. Want ook gisteren speelde hij geweldig, tot zijn rode kaart.”

Voorziet u sportieve problemen in de toekomst tijdens het nakende WK?
“Nou ja, het gevaar is dat hij in de kwartfinale tegen Spanje tegen een rode kaart aanloopt. En dan kan Nederland inpakken. Dat gevaar is overigens ook aanwezig bij Mark van Bommel. Wil je dat onheil tot een minimum reduceren, dan moet je hem streng toespreken. Het is dan nog de vraag of hij luistert of blijft hangen in zijn temperament.”

Door verschillende journalisten wordt de draak met hem gestoken. Zowel diens verhouding met zijn vriendin Yolanthe Cabau van Kasbergen en zijn postuur worden nogal eens beschimpt. Is dat wel in het landsbelang?
“Ik kan me niet voorstellen dat dat een averechts effect op hem heeft. Je moet altijd wat van oudere mensen – als Van Marwijk, Van der Gijp en Derksen – aannemen. Doe je dat niet, betaal je duur leergeld.”

Gaat het Nederlands elftal dat betalen?
“Ik hoop dat het muntje gaat vallen. Hij zegt dat hij zichzelf in de hand heeft, maar hij bewijst het tegendeel. Op zijn achttiende gaf hij Ronald Koeman de middelvinger en hij viel openlijk uit naar Wesley Sonck, dat zijn de dingen die hem brutaal maken. Daarin overschrijdt hij grenzen. Dat is het gevaar.”

Onlangs maakten voetbalanalytici René van der Gijp en Johan Derksen Wesley Sneijder weer tot mikpunt van spot.
<object width=”410″ height=”250″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/VqCrjZSqH0s&hl=en_US&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/VqCrjZSqH0s&hl=en_US&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”250″></embed></object>

UPDATE, 10.33 uur – Ook de Volkskrant-journalist Willem Vissers wordt moedeloos van Sneijders gedrag: ‘Misschien dat alleen 200 stafregels nog helpen’