Druk druk druk

Mark Traa 29 jan 2010 Cultuur

Als kroonprins en kroonprinses heb je verplichtingen. Waar moet je zoal acte de présence geven? Om een indruk te geven: de officiële agenda van Willem-Alexander en Máxima in 2009.

13 januari. Op Paleis Noordeinde lunchen Willem-Alexander en Máxima met 27 ‘uitblinkers’; mensen die zich door een bijzondere prestatie hebben onderscheiden. Het paar houdt regelmatig van deze bijeenkomsten.

17 tot en met 20 januari. Willem-Alexander en Máxima brengen een bezoek aan Oman en de Verenigde Arabische Emiraten.

29 januari. Máxima bezoekt het ‘kennisfestival’ Forensische Zorg in Utrecht. Tegelijkertijd is Willem-Alexander bij Fugro in Leidschendam, een bedrijf dat gegevens over het aardoppervlak verzamelt en interpreteert voor de olie-, gas- en constructie-industrie.

6 tot en met 9 februari. Willem-Alexander en Máxima brengen een bezoek aan Antarctica.

12 februari. Máxima is in Oss, waar ze met buurtbewoners en medewerkers van de gemeente praat over wijkgericht werken.

3 maart. Willem-Alexander bezoekt het Militair Revalidatie Centrum in Doorn. Máxima houdt een toespraak tijdens de bijeenkomst Global Alliance for Banking on Values bij Triodos Bank in Zeist.

5 maart. Willem-Alexander is in Malmö in Zweden, waar milieuvriendelijk en energiezuinig wordt gebouwd. Máxima bezoekt in Venlo en Mill twee projecten van het Oranjefonds, waarvan ze beschermvrouwe is.

6 maart. Willem-Alexander en Máxima bezoeken het slotevenement van het vierde International Polar Year in Middelburg.

10 maart. Willem-Alexander en Máxima lunchen weer met een groep ‘uitblinkers’ op Paleis Noordeinde. Daarna opent Máxima het nieuwe gebouw van de faculteit Educatie van de Hogeschool Utrecht.

12 maart. Máxima opent de conferentie Measurement, Promotion and Impact of Access to Financial Services bij de Wereldbank in Washington.

16 tot en met 19 maart. Willem-Alexander woont het Vijfde Wereld Water Forum bij in Istanboel.


20 maart. Het is Make a Difference Day. Willem-Alexander en Máxima helpen mee om speeltuin De Gagel in Utrecht op te knappen.

27 maart tot en met 1 april. Willem-Alexander is in Vancouver, als lid van de coördinatiecommissie van de Olympische Winterspelen in 2010. Op 1 april opent Máxima in Rotterdam het Colourful Business Event.

4 april. Willem-Alexander en Máxima bezoeken de voorstelling Mapenzi Tamu door voormalige straatkinderen in het Amsterdamse RAI Theater.

14 tot en met 16 april. Willem-Alexander is bij de Nederlandse troepen in Afghanistan. Op 14 april bezoekt Máxima scholengemeenschap De Waerdenborch in Holten in het kader van ‘meisjes en techniek’.

17 april. Máxima bezoekt in Leiden en Spijkenisse twee organisaties van het Oranjefonds Groeiprogramma.

24 april. Willem-Alexander heropent het Historisch Museum van het Garderegiment Grenadiers en Jagers in de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Máxima is bij de tewaterlating van de sleephopperzuiger Vox Máxima in Kinderdijk.

29 april. In het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam neemt Willem-Alexander het eerste exemplaar in ontvangst van de ideeënwaaier Maak ons land, over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

30 april. Koninginnedag wordt afgebroken na de aanslag door Karst Tates. Willem-Alexander en Máxima zien het allemaal gebeuren vanuit de koninklijke bus.

2 mei. Willem-Alexander en Máxima bezoeken slachtoffers van het drama in Apeldoorn.

4 mei. Willem-Alexander en Máxima zijn aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam.

6 mei. Willem-Alexander en Máxima bezoeken, samen met andere leden van de koninklijke familie, de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn.


12 mei. Máxima reikt op Paleis Noordeinde de Appeltjes van Oranje 2009 uit, prijzen voor projecten op sociaal gebied. Ook Willem-Alexander en koningin Beatrix zijn aanwezig.

14 mei. Willem-Alexander houdt in New York een toespraak voor ministers van Landbouw, Milieu en Ontwikkelingssamenwerking tijdens een VN-bijeenkomst over duurzame ontwikkeling.

16 mei. Máxima bezoekt in Schaarsbergen een Thuisfrontdag voor partners en familielieden van uitgezonden militairen.

19 mei. Willem-Alexander en Máxima ontmoeten in Rotterdam een internationale groep jongeren in het kader van een uitwisselingsproject van Forum.

20 mei. Máxima is in Groningen, waar negentien vrouwelijke topwetenschappers worden benoemd als Rosalind Franklin-fellows.

25 tot en met 28 mei. Willem-Alexander is in Sofia om een vergadering voor te zitten van de VN-Adviesraad voor Water en Sanitatie. Op 25 mei is Máxima in Leiden aanwezig bij een toespraak van de president van Chili, die op staatsbezoek is. Máxima krijgt daar de Willem van Oranje-penning uitgereikt. Op 27 mei bezoekt ze de Wageningen Universiteit, samen met de president en met koningin Beatrix. Op 28 mei is ze in Utrecht bij de oratie van Irene Agyepong, die de Prins Claus-leerstoel gaat bekleden.

2 juni. Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan Rotterdam. Hij laat zich vooral informeren over maatregelen tegen klimaatveranderingen. Máxima ontvangt in Den Haag uit handen van Johan Cruyff het eerste exemplaar van een boek over de Cruyff Courts.

4 juni. Máxima houdt een toespraak tijdens de landelijke bijeenkomst voor het netwerk Microfinanciering in IJsselstein.


5 juni. Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan het fregat Hr. Ms. Evertsen in Den Helder. Máxima opent de derde Arnhem Mode Biënnale.

9 juni. Willem-Alexander woont in het Vredespaleis in Den Haag de uitreiking bij van de studiebeurzen van het United World College. Máxima is in Venray, bij de viering van het vijftienjarig bestaan van Home-Start, dat ondersteuning biedt bij de opvoeding voor gezinnen met jonge kinderen.

10 juni. Máxima is in Soesterberg bij een bijeenkomst van ontwikkelingsfinancier Oikocredit.

11 juni. In Utrecht woont Máxima een deel bij van het jubileumcongres van Divosa, een vereniging van gemeentelijke managers op het gebied van werk, inkomen en participatie.

12 juni. Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan de OPTA in Den Haag. Máxima is ook in Den Haag; ze opent het vernieuwde Lange Voorhout. Ook bezoekt ze in Eindhoven een project van het Oranjefonds Groeiprogramma.

16 juni. Willem-Alexander houdt in Delft een toespraak bij de opening van de CIB International Conference on Smart and Sustainable Built Environments. Máxima bezoekt in Broek in Waterland en Amsterdam-West twee organisaties in het kader van het Oranjefonds-groeiprogramma.

17 juni. Willem-Alexander is bij de presentatie van de kandidaatsteden voor de Olympische Spelen van 2016 in Lausanne.

18 juni. Máxima bezoekt een bijeenkomst over development banking in de Jaarbeurs in Utrecht.

19 juni. Willem-Alexander neemt in Den Haag het eerste exemplaar in ontvangst van de publicatie Een wijde blik verruimt het denken, over gebiedsontwikkeling.

22 en 23 juni. Willem-Alexander bezoekt de Singapore International Water Week.


27 juni. Willem-Alexander woont in Den Haag de vijfde Nederlandse Veteranendag bij.

30 juni. Máxima opent in Den Haag de Mix Inn, een accommodatie voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking.

7 juli. Máxima brengt een werkbezoek aan Forensisch Psychiatrisch Centrum De Kijvelanden in Poortugaal.

9 juli. Willem-Alexander houdt een toespraak bij de opening van een conferentie over maritiem onderzoek in Amsterdam.

25 tot en met 28 augustus. Willem-Alexander bezoekt Vancouver als lid van de coördinatie- commissie voor de Olympische Winterspelen.

31 augustus. Willem-Alexander neemt op De Eikenhorst in Wassenaar uit handen van schaatser Jochem Uytdehaage de postzegels ‘Sporttop: aandacht voor talent’ in ontvangst.

1 september. In Veenhuizen en Nooitgedacht bezoekt Willem-Alexander vrijwilligersorganisaties voor (ex-)gedetineerden.

3 september. Op Paleis Noordeinde lunchen Willem-Alexander en Máxima wederom met 27 ‘uitblinkers’.

4 september. Máxima bezoekt het Civil Military Cooperation-bataljon van de Koninklijke Landmacht in Soesterberg.

8 tot en met 13 september. Willem-Alexander en Máxima zijn in New York om de viering bij te wonen van vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en de VS.

16 september. Willem-Alexander woont de ingebruikname bij van het nieuwe Shell Technology Centre Amsterdam.

19 september. Máxima bezoekt de scouting op het landgoed Velder in Liempde.

20 september. Máxima opent met de Belgische prinses Mathilde het nieuwe Stedelijk Museum van Leuven.

20 tot en met 22 september. Willem-Alexander neemt in Pittsburgh deel aan een aantal VN-bijeenkomsten over water en sanitatie. Máxima praat op 21 september in New York met Ban Ki-Moon, VN-secretaris-generaal over toegankelijke financiële diensten en houdt hierover een toespraak bij de jaarlijkse vergadering van het Clinton Global Initiative. Ze wordt benoemd tot Secretary-General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development.


23 september. Willem-Alexander opent in Heerhugowaard een nieuwe woonwijk.

26 september. Willem-Alexander en Máxima wonen in Den Haag het evenement Ontwikkelings-samenwerking.nu bij.

29 september. Willem-Alexander opent een nieuw gebouw van de RAI in Amsterdam. Máxima woont in Amsterdam een seminar bij over micropensioenen.

30 september. Máxima bezoekt de gerenoveerde Molukse wijk in Marum.

1-4 en 6-9 oktober. Willem-Alexander is bij de 121ste zitting van het IOC en het Olympisch Congres in Kopenhagen.

2 oktober. Máxima opent in de Beurs van Berlage in Amsterdam het twintigste internationale congres voor familiebedrijven.

3 oktober. Máxima woont in Utrecht de viering bij van het dertigjarig bestaan van de Borstkanker Vereniging Nederland.

5 oktober. Samen met minister Koenders en IMF-directeur Strauss-Kahn lanceert Máxima in Istanboel het project Access to Finance.

9 oktober. In het Tropenmuseum in Amsterdam opent Máxima de tentoonstelling De Qi van China.

12 oktober. Máxima bezoekt het ondernemerspunt Wijk in Bedrijf in Utrecht.

13 tot en met 15 oktober. Willem-Alexander bezoekt het fregat Hr. Ms. Evertsen in het Keniaanse Mombasa. Op de avond van 15 oktober is hij met Máxima bij de opening van de tentoonstelling Oman in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

16 oktober. Máxima opent in Paleis Het Loo in Apeldoorn de tentoonstellingen Ontvouwen Schoonheid. Koninklijke waaiers op Paleis Het Loo en Oranje in miniatuur. Vier eeuwen portretminiaturen van het Huis van Oranje.

26 oktober. Máxima spreekt op de Microfinance India Summit 2009 in New Delhi.


27 oktober. Máxima opent het nieuwe Culturalis Theater in de Haagse Schilderswijk.

28 oktober. Máxima bezoekt in Zeist twee projecten die de talentontwikkeling van kwetsbare kinderen stimuleren.

29 oktober. Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan de vliegbasis Gilze-Rijen. Daarna opent hij in Rotterdam de RDM Campus op de voormalige RDM-werf.

3 tot en met 6 november. Samen met koningin Beatrix brengen Willem-Alexander en Máxima een staatsbezoek aan Mexico.

9 november. Máxima houdt een toespraak op het jaarcongres van de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland in Den Haag.

10 november. Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan de Admiraliteitsraad van de Koninklijke Marine in Den Helder. Máxima is bij het jubileumcongres van de Commissie Gelijke Behandeling in Utrecht.

11 november. Willem-Alexander houdt een toespraak bij de opening van de Second Africa Water Week in Johannesburg.

12 november. Máxima woont het jubileumcongres bij van het Nibud in Utrecht.

13 november. Willem-Alexander reikt op Paleis Noordeinde de Erasmusprijs uit.

17 november. In Moskou houdt Máxima een lezing tijdens een conferentie over microfinanciering.

26 november Máxima bezoekt in Rotterdam twee projecten en een werkconferentie van de stichting Music Matters.

27 november. Samen met koningin Beatrix zijn Willem-Alexander en Máxima in Den Haag bij de viering van het vijftigjarig bestaan van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.

30 november tot en met 3 december. Willem-Alexander is bij de vergadering van de VN-adviesraad voor Water en Sanitatie in Amsterdam.

2 december. Máxima is in Brussel bij een bijeenkomst over fair pricing in de financiële sector.


3 december. Máxima is aanwezig bij de uitreiking van de Altijd Onderwegprijs van de Stichting Zwerfjongeren Nederland in Rotterdam.

5 december. Willem-Alexander brengt in een verpleeghuis in Gouda een bezoek aan de heer Van der Waal, die 105 jaar oud is geworden.

8 december. Máxima woont in de Ridderzaal in Den Haag de Innovation Lecture bij.

9 december. Máxima bezoekt het Liemers College in Didam.

11 december. Willem-Alexander reikt in Roosendaal de groene baret uit aan 33 nieuwe commando’s.

13 december. Willem-Alexander is bij de première van de film De hel van ’63 in Leeuwarden.

15 december. Máxima opent de kunstmanifestatie Niet normaal in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

16 december. Samen met andere leden van de koninklijke familie zijn Willem-Alexander en Máxima bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs in Amsterdam.

18 december. Máxima sluit in Groningen het Glazen Huis van 3FM.

Reageer op artikel:
Druk druk druk
Sluiten