Uit de Kamer geklapt

import haagse post 29 jan 2010 Politiek

Het was eind vorig jaar voor het eerst in tien jaar dat koningin Beatrix weer eens grote groepen Kamerleden over de vloer kreeg. Want majesteit had er in die tussentijd even geen behoefte meer aan. Nadat eind vorige eeuw parlementariërs uit de school waren geklapt over hun bezoek aan Paleis Noordeinde, was ze er helemaal klaar mee. Maar wat was er nou precies gebeurd?

Tijdens een bijeenkomst met een aantal Kamerleden begin 1999 vertelde Beatrix dat zij graag zou zien dat er haast werd gemaakt met de invoering van pepperspray.

Haar jongens durfden namelijk niet meer uit in Amsterdam en moesten voor een avondje stappen uitwijken naar Londen en Brussel. Daarnaast moest er meer vaart worden gemaakt met het referendum over de gekozen burgemeester (majesteit was tegen) en stoorde ze zich aan het cellenoverschot. Tien jaar later is er van twee van die drie punten weinig gekomen. Pepperspray is nog steeds verboden en mag alleen door de politie worden gebruikt, en met de cellen schiet het ook niet erg op. Qua burgemeestersreferendum kan Beatrix echter wel tevreden zijn. Dat is er niet gekomen. Het lekkende Kamerlid in deze is nooit in de openbaarheid getreden.

Van recentere datum is het uit de school klappen van oud-LPF’er Mat Herben, die zich in 2003 na een bezoek aan de koningin liet ontvallen dat zij vroeg of hij een ‘wolkje’ of een ‘plens’ melk in zijn koffie wilde. Het meest fameuze bezoek dat een Kamerlid ooit aan Noordeinde bracht, moet dat van SP’er Jan Marijnissen zijn geweest. Hij bracht in 1994 drie rookworsten naar het Bruine Kwartier, de bijnaam van het kantoor van de koningin vanwege het vele mahoniehout. Keurig als Marijnissen is, klapt hij niet uit de school over dat gesprek – ook al schreef hij er wel over in zijn boek Effe dimmen, een rebel in Den Haag. “Voor ik wegga, moet ik de koningin nog melden dat ze de worsten, vóórdat ze ze consumeert, eerst nog even twintig minuten moet laten wellen in heet water. Dat stond immers op de originele verpakking.”


Het enige Kamerlid dat ooit zijn consequenties trok na een bezoek aan de koningin is natuurlijk Arend Jan Boekestijn.

Midden november vorig jaar – hij had het paleis nog geen tien minuten verlaten – stond de praatgrage VVD’er de RTL-cameraploeg te woord. De liberaal zei dat de koningin zich zorgen maakt over de hypes en spoeddebatten waardoor de Kamer zich te veel zou laten meeslepen, en over de opkomst van nieuwe partijen. Die zouden raken aan de stabiliteit van het land. Boekestijn noemde het een ‘intellectueel gesprek op hoog niveau’. Een gesprek dat hem zijn baan kostte, dus.

Reageer op artikel:
Uit de Kamer geklapt
Sluiten