Spring naar de content

‘Morele gelijk van Joop.nl en Francisco van Jole is gevaarlijk’

Het rabiaat progressieve weblog Joop.nl ligt onder vuur vanuit eigen gelederen. Politiek strateeg Arne Mosselman, die meeschreef aan het PvdA-programma van Amsterdam en indirect ook voor Joop.nl blogt, zag zijn commentaar op die site verwijderd. Hij vindt het uitventen van het morele gelijk van Joop.nl en Francisco van Jole gevaarlijk en ondemocratisch. “Daar kan links uiteindelijk aan onderdoor gaan.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Meneer Mosselman, wat is er aan de hand?
“Een aantal van mijn reacties is niet geplaatst. Waarom? Dat weet ik niet.”

Waar ging het mis?
“In een bijdrage van politicologe Roos Wouters analyseert zij dat van de nieuwsmakers op redacties slechts 22 procent vrouw is. Volgens haar ligt dat aan de hoofdredacties. Toen ik naar beneden scrollde zag ik dat slechts 30 procent van de opiniemakers op Joop.nl vrouw is. Ik schreef dat het opvallend is dat volgens de denkwijze van mevrouw Wouters dat dus de schuld van de hoofdredactie van Joop.nl is. Dat commentaar werd niet geplaatst, tekenend voor een foute oud-linkse visie van de waarheid in pacht hebben. Daar kan links uiteindelijk aan onderdoor gaan. Daarom is het mijn oprechte zorg voor de goede zaak.”

U maakt zelf ook deel uit van ‘de linkse kerk’ en u kent ook veel van de opinieleiders van die site. U schrijft er artikelen mee en treft ze in de kroeg. Heeft u contact opgenomen met Francisco van Jole, de baas van Joop.nl?
“Mijn contact met de heer Van Jole is niet bepaald optimaal. Ik heb – net als een groot deel van mijn generatie – niet zoveel met mensen die altijd met het vingertje zwaaien. Afgelopen week meldde hij nog op twitter dat hij mij nog nooit iets links heeft horen zeggen. Nog nooit!?! Man ik doe niet anders, werk vandaag weer de hele dag aan de campagne voor Lodewijk Asscher en Ahmed Marcouch. Van Jole is het toonbeeld van oud links. Zoals van Eveline Herfkens, die tegen de wereld roept dat ze veel belasting moeten betalen, maar zelf tonnen opstrijkt. Of Hedy D’Ancona, die zelf voor de vrouwenrechten heeft gestreden, maar als het gaat om moslimmeisjes niet op de barricade gaat. Oud-links berokkent links veel schade, mensen op straat zien die hypocrisie. Als de overigens heel aardige Hero Brinkman een barman een klap geeft staat het land – terecht – op zijn kop, maar als Luuk Blom met een honkbalknuppel de straat op rent is het verdacht stil bij Van Jole.”

Maar wat is het probleem tussen u en Van Jole?
“Los dat het grappig is om af en toe een beetje te pesten, denk ik oprecht dat de oud-linksen zoals hij gevaarlijk zijn. Hij mailde me dat als je GeenStijl leest, je dus hun mening uitdraagt en dat is slecht voor Nederland. Dus als ik het leuk vind om die site te bezoeken, is dat slecht voor het land! En natuurlijk citeer ik niet graag uit e-mails, sterker nog dit is de enige keer tot nu toe, maar die denkwijze is funest. Niet alleen is dat ondemocratisch, maar je zegt tegen al die linkse mensen die ook wel eens op GeenStijl kijken: jij hoort hier niet bij. Het toontje van wij hebben de waarheid in pacht, daar haken mensen bij af.”

Is dat slecht voor de PvdA?
“Links en ook de nieuwe linkse lichting zit in de verdrukking. Het laatste wat je moet doen, is zeggen dat links het beste is dat we hebben, dat we de waarheid in pacht hebben en alleen linkse opinies schrijven. Anders bent u niet welkom. Het domste wat je kunt doen, behalve als je je geloofwaardigheid wilt ondermijnen.”

Wat is er zo slecht van Joop.nl?
“Heel veel mensen kunnen het prima met links eens zijn, maar dat bereik je alleen als je in het openbaar de degens kunt kruisen. Niet dat je op een stukje op het internet je eigen morele waarheid koste wat kost wil beschermen. Zo van hier hebben wij gelijk. Wil je een andere mening, dan ga je maar naar een rechtse site. Een site moet open staan voor debat met iedereen van links tot rechts. Doe je dat niet dan voer je geen debat, en win je al helemaal geen stemmen.”

Heeft u nog wel iets met Joop.nl?
“Op zich staan er soms prima stukken op. Ook goede vrienden van me plaatsen regelmatig artikelen, het is niet mijn bedoeling al die mensen te schofferen. Wat nog wel het grappigste is dat ik er ook artikelen voor schrijf. Nou indirect dan. Ik schrijf voor bekenden artikelen en die worden dan geplaatst.”

Voor wie dan?
“Dat ga ik niet verklappen.”